În Statele Unite ale Americii, anul electoral prezidențial intră azi în linie dreaptă, odată cu așa numitele “caucus” care se desfășoară în statul Iowa.
Este vorba de fapt de un proces pre-electoral în care alegătorii își exprimă opțiunea pentru candidatul preferat din rândul celor două mari partide – Republican și Democrat. De asemenea, ei desemnează și delegații la convențiile în care, de fapt, sunt desemnați candidații la președinția Statelor Unite.
Caucus-ul din Iowa este considerat cel mai bun barometru pentru rezultatul final al alegerilor prezidențiale americane. De exemplu, în 2008, pe atunci senatorul democrat Barack Obama a câștigat caucus-ul din Iowa cu 37% din voturi și ulterior alegerile prezidențiale.
Caucus-ul funcționează asemănător alegerilor interne într-un partid. Cei înscriși pe liste votează, iar candidatul care obține cele mai multe voturi este considerat câștigător.
Totuși, votanții nu intră pur și simplu în secție, votează și pleacă. Lucrurile se desfășoară într-un mod mult mai complicat. Seara de caucus presupune dezbateri despre candidați, desemnarea delegaților la convenții și analiza problemelor cu care partidul se confruntă la nivelul statului respectiv.
Mai mult, deși există asemănări, cele două mari partide își organizează diferit caucus-urile.
La caucus-ul Republican, susținătorii candidaților au voie să desfășoare campanii în locurile unde se votează și chiar să susțină mici discursuri înainte de votare.
Caucus-ul democraților este însă mult mai complicat: Odată ajunși în locul desfășurării votului, participanții se împart în grupuri în funcție de candidatul pe care îl susțin.
Dacă grupul care susține un anumit candidat nu reușește să strângă suficienți membri pentru a fi relevant, atunci este desființat. Membrii celorlalte grupuri trebuie să îi convină pe cei rămași fără grup să li se alăture în susținerea unuia dintre candidați.
Candidații care primesc cele mai multe voturi continuă campania electorală în încercarea de a obține nominalizarea din partea partidului, iar cei care obțin cele mai puține voturi se retrag cel mai adesea din cursă, la scurt timp după acest caucus.
De exemplu, în 2008, pe atunci senatorul democrat Barack Obama a câștigat caucus-ul din Iowa cu 37% din voturi și ulterior alegerile prezidențiale.
Caucus-ul Republican a fost câștigat atunci de Mike Huckabee, care însă, trei luni mai târziu, s-a retras din cursă pentru a-l sprijini pe John McCain, clasat doar pe a treia poziție în votul din Iowa.
Caucus-urile sunt primul moment de vot în complicatul proces electoral american. Anul acesta caucus-urile Republican și Democrat se vor desfășura în 1744 de secții, organizate incluziv în biserici, biblioteci sau alte zone publice.