De la 1 iunie, sunt permise competițiile sportive în liber, dar cu respectarea anumitor condiții.
Ministrul Sportului a anunţat, marți, că accesul spectatorilor la meciuri va fi posibil dacă nu vor mai apărea cazuri noi de coronavirus.
“Eu îmi doresc ca sportul să aibă spectatori, pentru că prin definiţia lui sportul e un spectacol. E un gol mare pe care îl simţim cu toţii, dar în propunerile iniţiale de la LPF şi FRF și-au asumat reluarea fără spectatori (…) Trebuie să avem puţină răbdare. După modelul în care treptat am reluat şi relaxat măsurile, e posibil să avem spectatori. Eu îmi doresc acest lucru. Accesul spectatorilor e în relatie cu evoluaţia pandemiei. Dacă vom avea o evoluţie bună, în sensul diminuării cazurilor noi, evident ca nu vom ţine spectatorii acasă”, spune ministrul.
Nu doar distanțarea este importantă, spune Ionuț Stroe.
“Se pot deschide competițiile în aer liber pentru sporturi individuale. Se pot redeschide competiții la sporturi de echipă, după condiții menționate în ordin. La orice competiție este nevoie de acea informare din partea cluburilor și federațiilor organizatoare către minister.”
Ministrul Ionuț Stroe i-a îndemnat pe pe oameni să iasă să facă sport: “Deschideți sălile și bazele pentru sport, bineînțeles asigurându-vă că respectați legile care descriu starea de alertă și protejând sănătatea participanților. Am creat acest cadru legal. Tot ce aveți de făcut este să îl puneți în aplicare.”
Ministrul Tineretului și Sportului a anunțat schimbări și în ceea ce privește antrenamentul fotbaliștilor. Stroe a vorbit şi despre decizia cluburilor din Liga 1 de a le permite jucătorilor să plece din cantonament. El a spus că fiecare echipă şi-a asumat responsabilitatea asupra sănătăţii fiecărui membru al grupării.
În ceea ce privește competițiile care au loc în sală, adică în spații închise, sunt permise deocamdată doar antrenamentele, fie ele individuale sau de echipă.
Sportivii de la sporturi de echipă în sala, precum volei, handbal, baschet se pot antrena individual, dar respectând regula celor 7 metri pătraţi pentru fiecare sportiv.
Şi cei de la înot vor putea relua pregătirile, câte un singur sportiv pe culoar, iar masca de protecţie va fi purtată până în momentul în care va intra în apă.
Atleţii de la sporturile individuale – tenis, atletism, se pot antrena şi se pot relua competiţiile în aer liber, respectând regulile.
„Nu poţi evident să practici rugby cu echipe complete, dar poţi face perechi de câte 2 – 3 sportivi pentru a face antrenamente. Arte marţiale, box, nu poţi pune doi puglişti să aibă un meci de box, dar se pot antrena la sac, face antrenamente fizice”, a mai spus ministrul.