Confidenţialitate

Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură: Ar fi trebuit să avem aproape 2000 de kilometri de autostradă și drum expres. Cu mai puțină hoție și mai puțină prostie nu am fi avut doar 1100 de kilometri | VIDEO

Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ar fi trebuit să avem aproape 2000 de kilometri. Cu mai puțină hoție și mai puțină prostie nu am fi avut doar 1100 de kilometri, spune Ionuț Ciurea la Europa FM. „Suntem în urmă”, precizează directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură. „La căile ferate aș putea spune că stăm chiar mai prost”, subliniază Ionuț Ciurea.

Ionuț Ciurea: În acest moment, în materie de autostrăzi și drumuri expres, avem undeva la o treime din cât ar trebui să avem

„Dacă ne uităm în urmă, suntem în urmă. În acest moment, avem în materie de autostrăzi și drumuri expres un început de rețea, undeva la o treime din cât ar trebui să avem prin toată țara. Undeva la 1100 de kilometri, 1100 și un pic de kilometri de autostradă și drum expres aflați în exploatare”, a spus Ionuț Ciurea.

Ionuț Ciurea: „Avem, într-adevăr, foarte multe proiecte mai ales comparativ cu ce a fost până acum”

„Chiar s-a depășit și se depășește capacitatea pieței pe multe multe elemente. Avem undeva la aproape 790 de kilometri de autostradă și drum expres cu contracte de proiectare și execuție semnate, active în acest moment.

Plus aproape alți 250 de kilometri de autostradă și drum expres care sunt în procedură de licitație. Cu licitații una abia lansată și una mai veche – cea de pe Autostrada A3 o băgăm și pe aceasta la licitații vechi, mai ales că avem o licitație anterioară anulată”, a mai explicat Ionuț Ciurea.

Ionuț Ciurea: Ar fi trebuit să avem aproape 2000 de kilometri. Cu mai puțină hoție și mai puțină prostie nu am fi avut doar 1100 de kilometri

„Ar fi trebuit să fim pe la vreo 2000 (n.r. de kilometri). Sunt două cuvinte foarte dure, dar descriu realitatea: cu mai puțină hoție și mult mai puțină prostie nu am fi avut doar 1100 de kilometri, am fi avut vreo 2000 de kilometri, pentru că într-adevăr ar fi fost un pic cam mult să avem deja în acest moment, la 30 și ceva de ani de la Revoluție, cam 20 de ani după ce s-a terminat peiroada asta de tranziție nebună după Revoluție, ar fi fost cam mult să avem rețeaua completă de autostradă și drum expres și o infrastructură feroviară modernizată”, a explicat Ionuț Ciurea.

Ionuț Ciurea: „La căile ferate aș putea spune că stăm chiar mai prost”

„Ar fi fost prea mult. Dar am fi putut face cam dublu față de cum am făcut. Și știți că noi românii avem o vorbă, când spunem despre cineva primar sau… <<A furat, dar a și făcut>>. S-a furat și, din prostie sau chiar hoție, s-a furat jumătate.

La căile ferate aș putea spune că stăm chiar mai prost, mai ales dacă ne uităm nu la cele câteva zone din țară pe coridorul feroviar principal care a fost modernizat, dacă ne uităm în afara coridorului observăm probleme majore”, a mai spus Ionuț Ciurea la Europa FM.

Ionuț Ciurea: „Autoritatea contractantă nu își face treaba”

Tudor Mușat: Când vorbim despre termene de 4 ani pentru o semnare, despre ce vorbim? De hoție? De încercări de hoție? Adică să vedem cu cine lucrăm ca să ne tragem ceva? De pură prostie? De birocrație poate?

Ionuț Ciurea: „Pe aceste licitații, vorbesc aici de loturile 1, respectiv 3 din A0, pe Centura Capitalei. Aici vorbim de pură prostie, din păcate. Licitații lansate prost. Evaluări ale ofertelor și reevaluări. După ce instanța dă câștig de cauză contestatarilor, comisia de evaluare când face reevaluarea ofertelor o face tot strâmb.

Că după aceea dă același câștigător sau alt câștigător, se contestă din nou și se câștigă din nou. Deci se ajunge la o nouă rundă de reevaluare. Și atunci știți că este mitul acesta tot rostogolit de autorități: că avem contestatari de profesie, că avem foarte multe contestații.

Păi, acele contestații sunt în primul și în primul rând din cauza autorității contractante: CNAIR, CFR, cine mai contractează. Autoritatea contractantă nu își face treaba. Atunci contestatarii câștigă, instanțele le dau dreptate, trebuie să se reevalueze și asta înseamnă în timp foarte, foarte mult. Ma ales că se ajunge în final al anularea licitației”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alegeri locale și europarlamentare 2024. Toni Greblă, președinte AEP: Pentru prima dată, românii vor primi și tușieră în cabina de vot având în vedere numărul buletinelor de vot | AUDIO