Noua Lege a Educației propune o schimbare fundamentală în modul în care se face admiterea la liceele din România. Astfel, acestea își pot organiza admiteri separate, după Evaluarea Națională. Inițial, modificările erau propuse doar pentru Colegiile Naționale. Ionela Neagoe, director al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, a fost invitata lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Ionela Neagoe a vorbit despre avantajele admiterii diferențiate.
Ionela Neagoe, director al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, despre admiterea diferențiată: „Ajută la o selectare și mai bună a copiilor”
Întrebată de Cătălin Striblea la ce ajută o admitere diferențiată, Ionela Neagoe a spus că: „La o selectare mai bună a copiilor. Și mai bună”.
„Putem să facem supoziții. De obicei nu sunt adepta ideii <<pe vremea mea>>, dar și eu am dat examen pe vremea mea. Au fost 5 locuri la Liceul Pedagogic. Am venit dintr-un județ de lângă București și am concurat, am fost 7 candidați pe un loc, pe cinci locuri. Vin de la țară. Nu m-a pregătit nimeni, ci profesorii pe care i-am avut la clasă și am avut profesori foarte buni. Am luat fără meditații acel examen. Nu am avut șanse? Am avut șanse, mi s-au dat șanse. Celui care învață i se dau șanse”, a explicat Ionela Neagoe la Europa FM.
Ionela Neagoe, despre dezbaterea privind admiterea diferențiată: „Am fost dezamagită. S-a spus că suntem corupți, că nu se face nimic la școlile astea”
Ionela Neagoe a explicat că dezbaterile derulate de-a lungul verii pe tema admiterii diferențiate au dezamagit-o. Aceasta a ținut să sublinieze că nu locul te face profesor, ci dragostea pentru ceea ce faci.
„Am fost dezamagită de tot ce am citit pe rețelele de socializare despre noi, școlile de elită, despre liceele centenare, despre profesori. Am așa un gust amar pentru că imaginea noastră nu este foarte bună și societatea… nu știu dacă doar vorbește ca să vorbească sau dorește să distrugă și ceea ce este bun și funcționează. Nu știu, nu-mi dau seama încă. Dar oricum am resimit-o”, a spus Ionela Neagoe la Europa FM.
„Că furăm, că suntem corupți, că o să dăm subiectele, că nu se face nimic la școlile astea. Că să ne ducem să predăm la liceele unde nu există promovabilitate. De unde ar ști cineva că nu aș vrea să fac asta. Sunt profesor bun oriunde aș fi. Pot să predau oricărui copil. Nu locul mă face profesor, ci dragostea pentru ceea ce fac mă face profesor bun”, a completat Ionela Neagoe.
„Și ideea asta că profesorii din aceste școli stau degeaba și nu fac nimic. Nu om fi perfecți că nimeni nu-i perfect, dar chiar se muncește. E greu să muncești cu copii deștepți și buni”, a adăugat Ionela Neagoe la Europa FM.
Ionela Neagoe, despre programul pilot de pregătire pentru bacalaureat
„Din luna martie, până în luna martie copiii nu pierd nimic. Se parcurge tot la toate materiile. Din luna martie ne concentrăm pe ceea ce avem nevoie pentru examene. Luăm modele din alte părți, din Anglia de exemplu, unde copiii nu mai fac 100 de mii de ore, ci fac ce-i interesează pentru examene. Adică nu-i așa o nenorocire că trei luni – și lumea deja făcuse din asta că distrugem cultura, învățământul – nu distrugem nimic”, a explicat Ionela Neagoe.
Citește mai multe aici: Ionela Neagoe, director al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”: „Unele dintre materii, în clasa a XII-a, nu mai sunt de interes pentru copii” | VIDEO
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Europa FM