Într-un interviu acordat agenției de știri Mediafax, fostul președinte al României din perioda care a urmat Revoluției din 1989, Ion Iliescu, spune că execuția Elenei Ceaușescu și a lui Nicolae Ceaușescu a fost o decizie luată sub presiunea evenimentelor din acea perioadă.
„E adevărat, din punct de vedere rațional, ar fi fost bine să avem o situație normală, să se constituie un tribunal, în condiții firești care să judece în liniște și cu o anumită distanță. Numai că situația era dramatică în țară. Nu aveam timp de așa ceva. De acea acțiunea rapidă și organizarea judecății lui Ceaușescu, în condițiile de atunci, unde erau ei (la Târgoviște). A fost o necesitate pentru a curma pierderile de vieți omenești, s-a și văzut că după proces și execuție au încetat toate confruntările militare. Decizia a fost corectă. Și era unica soluție pentru a ieși din această dramă și tragedie pentru toți”, a declarat Ion Iliescu.
Fostul șef al statului a spus că singurele sale măsuri la procesul și execuția soților Ceaușescu „țineau doar de condițiile de improvizație în care acționam. Asta e altceva, dar în același timp ni s-a impus această situație și s-a dovedit până la urmă calea de ieșire dintr-o situație dramatică în care era țara. Dovadă că imediat după proces au încetat orice fel de confruntări și am putut să ne organizăm altfel viața”.
La 21 decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceaușescu a convocat un mare miting în Bucureşti ca să arate că regimul său se bucură de susţinere populară. Discursul lui Nicolae Ceauşescu a fost întrerupt de huiduieli şi ţipete.
La 25 decembrie 1989, a avut loc procesul soţilor Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar. Tribunalul i-a condamnat pe cei doi, cu unanimitate de voturi, la moarte şi confiscarea averii sub acuzaţiile de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale.
Sentinţa a rămas definitivă şi a fost executată în incinta garnizoanei din Târgovişte, unde Elena Ceaușescu și Nicolae Ceaușescu fuseseră aduşi pe 22 decembrie.
FOTO: rarehistoricalphotos.com