ACTUALIZARE: Ion Iliescu a fost operat. Este stabil și în afara unui pericol imediat
Fostul președinte Ion Iliescu, în vârstă de 89 de ani, a fost internat la Institutul pentru Boli Cardiovasculare “Profesor C.C. Iliescu”.
El este internat la secția de terapie intensivă, au declarat surse oficiale pentru Europa FM.
Inițial, fostul președinte s-a prezentat singur la spitalul Elias, de unde a fost trimis la Institutul „C.C. Iliescu”.
Potrivit agenției Mediafax, Ion Iliescu se simțea rău de duminică, a mers singur luni la control la spital, iar medicii l-au oprit pentru investigații suplimentare.
Purtătorul de cuvînt al Spitalului Elias, Silviu Negoiţă, a precizat că medicii au observat că pacientul avea dispnee (dificultăţi respiratorii).
“Medicii au observat că dînsul avea o respiraţie greoaie şi au decis să fie trimis la Institutul pentru Boli Cardiovasculare Prof. C.C. Iliescu“, a declarat agenției AGERPRES Silviu Negoiţă.
El ar urma să fie operat pentru pericardită hemoragică.
Ion Iliescu a mai fost operat pe inimă în trecut – medicii i-au montat mai multe stenturi.
În urmă cu 20 de ani, fostul președinte a fost supus unei intervenții chirurgicale la Paris.
Ion Iliescu a condus România în 3 rânduri : ca președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale ( 22 decembrie 1989-1992) apoi ca președinte ales (1992-1996 și 2000-2004), a avut două mandate de senator din partea PSD, partid al cărui președinte de onoare a fost desemnat în 2006.
Durerea în piept şi problemele respiratorii sunt principalele simptome ale pericarditei.
Printre cauze se numără infecţiile, bolile autoimune, infarctul, dar şi anumite medicamente.
În majoritatea cazurilor, pericardita se tratează cu medicamente, rareori chirurgical, şi numai dacă se asociază cu alte afecţiuni care pot creşte riscul de complicaţii.
Pericardita poate fi de două tipuri: acută (simptomele apar brusc şi nu sunt de lungă durată) sau cronică (se dezvoltă progresiv, iar simptomele, cînd apar, sunt mai severe şi mai dificil de tratat).
Ambele forme de pericardită afectează funcţia inimii, dar sunt relativ uşor de tratat.