Ion Gheorghe Duca s-a născut în decembrie 1879, la București. A fost fiul unui inginer de căi ferate. A absolvit Liceul Sfântul Sava din București și apoi, și-a continuat studiile la Paris. A obținut titlul de Doctor în Drept și după ce s-a întors în țară, a fost o vreme judecător la Râmnicu-Vâlcea.
A intrat în Partidul Liberal, unde a avut o ascensiune fulminantă. A devenit membru al Parlamentului României pe când avea 28 de ani și începând cu 1914, a ocupat funcții în cadrul mai multor guverne. A fost pe rând ministru al învățământului, agriculturii, al afacerilor externe, al afacerilor interne și într-un final, prim ministru.
Foarte probabil, această ultimă funcție i-a și adus sfârșitul, dar vom detalia imediat. În 1930, Ion Gheorghe Duca a devenit președintele Partidului Liberal și în perioada respectivă, a fost unul dintre cei mai aprigi opozanţi ai întoarcerii în ţară a principelui Carol al II-lea, plecat în exil cu amanta sa, Elena Lupescu.
”Mai bine îmi tai mâna dreaptă decât să colaborez cu acest aventurier!”, au fost cuvintele lui Ion Gheorghe Duca. Totuși, la presiunea colegilor de partid, a acceptat să colaboreze cu Carol al II-lea și între noiembrie și decembrie 1933, Ion Gheorghe Duca a fost prim ministru al României. În anii ’30, partidele extremiste câștigau tot mai mult teren și România nu făcea excepție, însă Ion Gheorghe Duca a avut curajul să scoată mișcarea legionară în afara legii.
”Astăzi «Garda de Fier» este şi rămâne dizolvată. Localurile de întrunire ale membrilor acestor grupări vor fi închise, iar arhivele şi orice corespondenţă vor fi ridicate de autorităţile respective, oriunde s-ar găsi”, scria în documentul aprobat de Guvernul Duca pe 9 decembrie 1933. Au fost declarate nule toate listele de candidaturi depuse de Garda Fier în vederea alegerilor. Oareceum previzibil, partidul lui Ion Gheorghe Duca a câștigat alegerile cu 51%, dar primul ministru devenise principalul dușman al legionarilor. Ion Gheorghe Duca intuia că i se va întâmpla ceva…
”Îmi este indiferent ce va fi cu persoana mea.(..) . Am conştiinţa că mi-am îndeplinit datoria. Poate voi pieri. Dar ce importă? E riscul sarcinii de a guverna”
La mai puțin de 3 săptămâni de la scoaterea în afara legii, Ion Gheorghe Duca a fost asasinat de legionari. Primul ministru se întorcea de la o întrevedere cu Carol al II-lea și pe când se afla pe peronul gării din Sinaia, a fost împușcat de cinci ori.
Cunoscuții spuneau că Ion Gheorghe Duca era un om foarte modest și ca dovadă, în momentul autopsiei, s-a constatat că purta o cămașă curată, dar peticită.