Confidenţialitate

Ion Bogdan Lefter, despre comasarea alegerilor din 2024: „Dintre cele două partide, cel care își dorește mai mult soluții minune pentru a smulge ceva voturi în plus este PNL” | VIDEO

Partidele din coaliție întârzie o decizie în privința comasării alegerilor din cauza negocierilor de culise. Ce-și doresc PSD și PNL să obțină unul de la celălalt. Invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” a fost scriitorul și analistul politic Ion Bogdan Lefter. „Îi vedem pe politicienii noștri de la vârf interesați doar calculele acestea preelectorale”, a explicat analistul politic. „Nu este normal ca aleșii locali să-i manipuleze și să strângă voturi altfel decât ca exprimare de opțiuni”, a mai spus Ion Bogdan Lefter. Cât despre comasare, Ion Bogdan Lefter a spus că „Suprapunerile pot fi practicate, însă ele sunt anunțate din timp, intră în cutumă, oamenii se obișnuiesc, știu că așa se votează și se pregătesc eventual pentru scrutinul respectiv”. Mai mult, analistul politic subliniază că „Dintre cele două partide, cel care își dorește mai mult soluții minune pentru a smulge ceva voturi în plus este PNL”.

Tudor Mușat: Ce se negociază în contextul comasării alegerilor?

Ion Bogdan Lefter: „Politicienii joacă întotdeauna jocul politic. Ce este jocul politic? Îl putem interpreta la mai multe nivele. Pentru politicieni, dar haideți să nu generalizăm chiar atât de larg, pentru politicienii mediocri, nu pentru cei foarte buni, jocul politic este jocul intereselor imediat, calcule electorale, pre-electorale și așa mai departe.

Sigur, jocul politic, de fapt, implică teme mari, destine colective, istoria, evoluțiile societăților. Din păcate, cel puțin în această perioadă, dar nu numai acum, cam vedem de destulă vreme în România post-comunistă aceste lucruri: viziunea mai largă, destinul țării sunt avute în vedere doar din când în când. Sigur, s-au luat decizii majore în post-comunismul românesc, țara s-a orientat până la urmă cum trebuie”.

Ion Bogdan Lefter: „Îi vedem pe politicienii noștri de la vârf interesați doar calculele acestea preelectorale”

„Au fost și ani grei, prima jumătate a anilor 90, uităm acest lucru, atunci încă nu erau decise aceste lucruri se juca încă între orientarea spre vest sau spre est. În fine, au rămas în urmă acele momente. Suntem acum în Uniunea Europeană și în NATO, integrați în Occident. Nivelul României a crescut foarte mult, țara s-a dezvoltat și așa mai departe. Dar iată, îi vedem pe politicienii noștri de la vârf interesați doar calculele acestea preelectorale.

Obținem mai multe voturi sau mai puține în funcție de cum de pildă suprapunem sau nu niște alegeri în așa fel încât primarii să se mobilizeze și să scoată oamenii la vot de parcă votul nu ar fi expresia democratică a voinței libere, ci un fel de manipulare de opțiuni ale colectivităților, ale comunităților care sunt trase de sfori precum păpușile la teatru pentru copii de către politicienii locali. Se întâmplă, din păcate, acest lucru de multe ori în multe locuri, dar nu asta este adevărata democrație, deci ce vedem acum întâmplându-se este acest joc politic”, a explicat Ion Bogdan Lefter.

Ion Bogdan Lefter: „Nu este normal ca aleșii locali să-i manipuleze și să strângă voturi altfel decât ca exprimare de opțiuni”

Tudor Mușat: De ce este atât de important pentru ei ca primarii să tragă acum în vară pentru europarlamentare decât ar fi să tragă la sfârșit de septembrie pentru primul tur al prezidențialelor, adică pentru cine să fie propulsat în turul doi? Pentru că ideea inițială asta era.

Ion Bogdan Lefter: „S-au explorat toate variantele, există și pronunțări ale Curții Constituționale care blochează anumite suprapuneri. Între timp, cum ați spus, și timpul se scurge rapid și încep să nu mai poată fi respectate termenele fie constituționale, fie legale, fie cutumele internaționale, regulile pe care le veghează Comisia de la Veneția pentru adoptarea unor modificări care nu pot fi impuse electoratului cu o săptămână, cu o zi înainte de vot, ci există termene, 6 luni, 9 luni, un an.

Europarlamentarele sunt în orice caz primele – asta știm sigur. Dacă ne uităm la calendarul ciclului, ciclurilor electorale la toate nivelele Europa, Uniunea Europeană, nație – adică alegeri pentru Parlament – și respectiv pentru președinte și alegerile locale la nivel local – vedem că succesiunea lor începe cu europarlamentarele pentru că pentru celelalte cei patru ani, respectiv cinci ani de mandat pentru președinte, se încheie un pic mai târziu decât intervalul 8-10 iunie – pe 9 iunie vom avea noi alegeri parlamentare în România și deci fiind primul scrutin alegerile pentru Parlamentul European cum se știe, cum se discută deja destul de mult dau o primă imagine și dau în acest fel un semnal foarte puternic”.

„Vor să iasă toți cu o imagine foarte bună pentru ca imaginea bună să potențeze rezultatele, să încurajeze, să ducă inerțial mai departe partidele respective cu rezultate cât mai bune. Cam acesta este calculul. Iar contribuția, cum am spus deja, a liderilor locali este mare și în sens bun și în sens rău, din păcate.

E firesc, electoratul care își trăiește viețile cotidiene în localitățile în care trăiește fiecare cetățean să fie interesat de cum este administrată localitatea, comuna, orașul cum sunt administrate fiecare județ, deci este firesc să fie interesați în relația, în raporturile cu aleșii locali. Dar nu este normal ca aleșii locali să-i manipuleze și să strângă voturi altfel decât ca exprimare de opțiuni”, a mai spus Ion Bogdan Lefter.

Ion Bogdan Lefter: „Suprapunerile pot fi practicate, însă ele sunt anunțate din timp, intră în cutumă, oamenii se obișnuiesc, știu că așa se votează și se pregătesc eventual pentru scrutinul respectiv”

Tudor Mușat: Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, este vorba și despre această suprapunere de teme. E cumva paradoxal că în momentul în care te plângi că lumea nu vine la vot la alegerile europarlamentare și nu e preocupată de acest subiect al Parlamentului European, Uniunii Europene, temelor europene tu îi aduci într-adevăr cantitativ în număr mai mare la vot cu ajutorul primarilor, dar ocultezi probabil total discuția despre orice temă europeană, pentru că totul se va concentra pe primării și pe locale.

Ion Bogdan Lefter: „Da, așa este. Aici se suprapun tematicile celor două scrutinuri. Dar aș spune că se mai suprapun și două teme mai generale, de principiu. Pentru că am împins discuția și spre zona aceasta a principiilor democratice, pentru că trebuie să avem în vedere nu doar competiția concretă, cine obține un vot în plus sau în minus, care își păstrează, care nu-și păstrează mandatul în Parlament sau la vreo primărie.

Se suprapun două lucruri mari: pe de-o parte libera exprimare a votului, necesitatea ca oamenii să voteze – pentru asta este nevoie de atmosferă pozitivă, de tot ceea ce înseamnă pregătire electorală pe tematica pentru scrutinul pentru care te pregătești să votezi. În același timp, suprapunerea în sine de scurtinuri nu este ea imposibilă și se practică în lume. Și da, acolo se suprapun tematicile, dar probabil, să nu idealizez maxim, că acolo nu se manipulează chiar așa electoratele, deci suprapunerile pot fi practicate, însă ele sunt anunțate din timp, intră în cutumă, oamenii se obișnuiesc, știu că așa se votează și se pregătesc eventual pentru scrutinul respectiv”.

Ion Bogdan Lefter: „Ignorarea completă a tematicilor europene dacă alegerile ar fi suprapuse – cele pentru Parlamentul European cu localele – este un subiect pentru reflecția generală de strategie politică a legislatorilor și a guvernanților”

„Ce spuneați dumneavoastră mai devreme și sigur este adevărat: probabil evitarea, ignorarea completă a tematicilor europene dacă alegerile ar fi suprapuse – cele pentru Parlamentul European cu localele – este un subiect pentru reflecția generală de strategie politică a legislatorilor și a guvernanților, a celor care pot lua decizii într-un stat și dacă într-un anumit stat se constată, de pildă, că temele europene nu sunt suficient avute în vedere de populație, că este nevoie de o creștere a conștientizării în materie, că integrarea europeană se lovește o problemă sau alta, atunci legislatorii, decidenții din timp – în urma unor reflecții serioase și a unor dezbateri publice – pot decide că nu este cazul în țara X să se suprapună scrutinuri pentru că există un obiectiv public, pentru binele public.

Dacă în schimb, eu, țară membră a Uniunii Europene, veche în care oamenii sunt obișnuiți cu tot ceea ce se întâmplă aici, integrarea a pornit la câțiva ani, un deceniu și ceva după al Doilea Război Mondial, atunci problema conștientizării situației de stat membru al Uniunii Europene nu se pune. Și suprapunerile de alegeri pot fi practicate fără nicio problemă.

După cum vedeți, încerc să am în vedere în permanență ceea ce consideră sigur interesul imediat și al oamenilor și al discuțiilor și al analizelor de presă adică ce se întâmplă efectiv în societate, care partid, cum negociază, ce interese au politicienii. Dar să combin aceste lucruri și cu planul principiilor generale, pe care nu ar trebui să-l ignorăm de fapt nicio clipă”, a spus Ion Bogdan Lefter.

Ion Bogdan Lefter: „În Coaliția de Guvernare, cele două partide – PSD și PNL – au situații diferite și interese diferite. Au și un interes comun. Pare-se că vor să rămână la guvernare à la longue în ciuda multor contraargumente”

Tudor Mușat: Dacă toată lumea din Coaliție, să zicem, a căzut de acord că trebuie făcută această comasare, că le servește această comasare, de ce întârzie momentul anunțului. Ce s-ar putea discuta în spate? Cui i-ar conveni mai mult această comasare? Cine are mai multă nevoie de ea și, prin urmare, ce pretinde partea cealaltă ca să fie și ea de acord? Bănuim că partea celalaltă este PSD-ul, care are poate un interes mai mic să facă comasarea sau nu îi trebuie atât de mult.

Ion Bogdan Lefter:Da, dar întâi ați spus că toată lumea e de acord. Că pe urmă v-ați referit la două părți, ați numit-o numai pe a doua PSD, prima parte ar fi PNL, evident. Deci, discutăm, de fapt, despre guvernanți, despre Coaliția de Guvernare. Ei sunt cei care ar putea impune comasări. Ceilalți, opoziția, stau și se uită. Eventual, pot fi cooptați într-o coaliție ad-hoc mai largă pentru adoptarea unui anumit vot, unei anumite decizii în Parlament în ce privește structurile acestea viitoare electorale de vot.

În Coaliția de Guvernare, cele două partide – PSD și PNL – au situații diferite și interese diferite. Au și un interes comun. Pare-se că vor să rămână la guvernare à la longue în ciuda multor contraargumente sau în ciuda marelui contra-argument al incompatibilității teoretice de doctrină și este și vechea istorie de conflicte și de competiții politice adeseori acerbă și virulentă”.

Ion Bogdan Lefter: „Acum, PSD stă foarte bine. Nu numai că are un pic mai mulți parlamentari încă, dar are perspectiva de a-și conserva acest scor și eventual poate chiar de a forța un pic creșterea”

Tudor Mușat: Pare că dorința PNL-ului de a rămâne la putere a fost mai mare decât orice și în acești trei ani de când sunt împreună aproape au netezit cumva. Așa pare…

Ion Bogdan Lefter: „Așa pare… Nu dorința de a rămâne la putere, ci dorința de a face la putere anumite lucruri, pentru că ar fi rămas la putere și în majoritatea cu USR și UDMR – era o majoritate stabilă, exista majoritate în Parlament. PNL nu a dorit să continue cu acea majoritate, a preferat PSD-ul care venea după ani oribili ai domninației fostului lider Dragnea.

În Coaliția de Guvernare, deci, interesul comun pare continuarea. Dar continuitate cum? Până aici, cu parlamentarii, aleșii locali rezultați din precendentele scrutinuri de acum trei ani și ceva, raportul între cele două partide nu este chiar egal, PSD-ul are mai mulți parlamentari, mai mulți aleși locali, dar rezultatele au fost totuși asemănătoare încât cele două partide au negociat de la începutul acestui mariaj politic un fel de paritate, rotația la șefia Guvernului cum știm o anumită împărțeală să spunem a funcțiilor.

PSD însă este partidul totuși mai mare în Coaliție și conjunctura aceasta politică a ultimilor ani l-a onorabilizat cel puțin într-o anumită măsură. I-a stabilizat electoratul. PSD-ul era în defensivă și chiar aș spune în degringoladă când a pierdut guvernarea și liderul a ajuns la pușcărie – aceasta era situația acestui partid compromis de un comportament antidemocratic grav, de câțiva ani. Acum, PSD stă foarte bine. Nu numai că are un pic mai mulți parlamentari încă, dar are perspectiva de a-și conserva acest scor și eventual poate chiar de a forța un pic creșterea”.

Ion Bogdan Lefter: „Dintre cele două partide cel care își dorește mai mult soluții minune pentru a smulge ceva voturi în plus este PNL”

„În schimb, PNL-ul este în deficit clar de susținere publică față de ce obținuse în anul electoral 2020, ca urmare a ce am discutat până acum. Prin urmare, dintre cele două partide cel care își dorește mai mult soluții minune pentru a smulge ceva voturi în plus este PNL-ul – PNL-ul este cel care tot aduce în discuție și PSD reacționează destul de calm. Își permite. Știu și ei PSD-iștii că pot profita de pe urma unor suprapuneri care ar însemna că aleșii lor locali – primarii lor, șefii lor de județ ar trage puternic și pentru candidatul lor prezidențial, de exemplu, sau candidații de la europarlamentare.

Dar nu este atât de important, atât de grav ca la PNL unde perspectiva pierderii a aproximativ o treime din numărul de locuri în Parlament și poate că proporțional sau într-o anumită măsură măcar pierderi și în administrația locală ar însemna pentru acest partid o catastrofă resimțită personal de foarte mulți dintre acești politicieni de slabă calitate interesați de jocul politic acela mărunt în sensul intereselor lor imediate. În filiale e tensiune mare în țară”, a mai spus Ion Bogdan Lefter.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proiect depus la Senat, care ar fi trebuit să limiteze indemnizațiile mari ale conducerii ASF și BNR, a fost respins. Voci din opoziție susțin că „asemenea proiect nu avea cum să treacă” | AUDIO