Confidenţialitate

Iohannis: Voi fi prezent și la manifestările de la Mărășești din 6 august

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la Mărăști, că pe 6 august va participa și la manifestările care vor avea loc la Mărășești cu ocazia a 100 de ani de la bătălia care a avut loc în acest loc în Primul Război Mondial.

“Vă confirm în premieră că voi fi prezent la manifestările de la Mărășești”, a spus Iohannis.

Președintele Iohannis a participat, marți după-amiază, la ceremonia militară organizată la împlinirea a 100 de ani de la bătălia de la Mărăști.

Bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie pentru Armata Română în vara anului 1917, plătită cu prețul a 1.469 de morți și 3.052 de răniți. Ofensiva de acum un secol a început în dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 3,50, și s-a încheiat pe data de 19 iulie, Armata a 2-a română fiind condusă de generalul Alexandru Averescu.

Frontul a fost spart pe o lungime de circa 30 de km și circa 20 de km în adâncime, determinând retragerea dezordonată a armatelor germane și austro-ungare spre munții Vrancei, potrivit lucrării ”Istoria militară a românilor”, Editura Militară, ediția 1992.

Succesul obținut la Mărăști a însemnat eliberarea a 30 de localități, o zonă de circa 500 de km pătrați, determinând comandamentul Puterilor Centrale să deplaseze noi forțe în această zonă și deopotrivă să întărească efectivele Armatei a 9-a germane, comandată de feldmareșalul August von Mackensen.

Mausoleul de la Mărăști, situat la nord-est de șoseaua dinspre Panciu, pe versantul estic al comunei Mărăști, menține în memoria colectivă faptele de vitejie ale celor implicați în această primă bătălie importantă din vara anului 1917 împotriva armatelor germane și austro-ungare. Piatra de temelie a fost pusă la 10 iunie 1928 de ”Societatea Mărăști”. Mausoleul a fost construit în mai multe etape, lucrările fiind definitivate în 1938. În 1940-1941 au fost reînhumate osemintele eroilor.