Confidenţialitate

Iohannis și Zelenski au discutat la telefon despre legea minorităților din Ucraina. Liderul de la Kiev are „întreaga deschidere pentru identificarea de soluții”

Președintele Iohannis a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski despre legea minorităților adoptată de Kiev și față de care Ministerul Român de Externe a avut o poziție extrem de critică. Liderul de la Cotroceni i-a cerut omologului ucrainean să identifice rapid soluții la prevederile care au stârnit indignare la București.

Cei doi șefi de stat au agreat ca în perioada următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea acestor aspecte.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Volodimir Zelenski a exprimat „întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”.

Pe 22 decembrie, Ministerul român de Externe a transmis Kievului o analiză extrem de critică după adoptarea legii privind minoritățile naționale din Ucraina. Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, consideră „regretabil” că actul normativ a fost adoptat fără consultarea Comisiei de la Veneția și a comunității românești din Ucraina.

De ce critică guvernul român legea minorităților naționale din Ucraina?

Aceasta menține limbajul neclar cu privire la atribuţiile de monitorizare ale autorităţii centrale responsabile cu implementarea politicii în domeniul minorităţilor naţionale; actul normativ nu prevede utilizarea limbii materne în relația cu autoritatea judecătorească; dreptul de a-și manifesta religia sau credința nu beneficiază de o prevedere distinctă, fiind inclus doar în articolul referitor la dreptul la libertatea de exprimare.

Totodată, legea nu prevede clar folosirea limbilor minoritare în administrație, în zonele locuite în mod tradițional de persoane aparținând minorităților naționale.

Legea adoptata de Kiev nu clarifică problema asigurării resurselor financiare pentru traducerea informațiilor referitoare la evenimentele artistice și culturale; de asemenea, se menține lipsa de finanțare pentru asociațiile reprezentative ale minorităților naționale.

Potrivit ultimului recensământ al populației Ucrainei, efectuat în 2001, procentul românilor era de 0,3%, adica de aproximativ 150.000.

Citește și: Armata rusă susține că 89 dintre soldații săi au murit în atacul ucrainenilor la Makiivka. Telefoanele mobile le-au dat de gol locația