Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România este o ţară stabilă şi sigură, cu democraţie consolidată şi o luptă anticorupţie dusă cu determinare şi cui rezultate foarte bune, ”chiar dacă unii politicieni încă nu s-au împăcat cu acest gând”.
Preşedintele Iohannis a susţinut o alocuţiune în cadrul evenimentului „United Way Roundtable On Philanthropy”.
”Afirm fără reţineri că România este o ţară stabilă şi sigură atât pentru cetăţenii săi, cât şi pentru partenerii noştri internaţionali. În aproape trei decenii de la căderea comunismului, am devenit membri importanţi ai Uniunii Europene şi ai NATO, iar astăzi suntem un furnizor de securitate şi stabilitate în regiune. Mai mult, România este o ţară cu o economie în expansiune, care devine un pol de atracţie pentru mulţi investitori români şi străini. Avem o democraţie din ce în ce mai consolidată, cu o luptă anticorupţie pe care o ducem cu determinare şi cu rezultate foarte bune, chiar dacă unii politicieni încă nu s-au împăcat cu acest gând. Credem că eliminarea flagelului corupţiei este o condiţie esenţială pentru a construi o societate dreaptă, cu o distribuţie echitabilă a resurselor între cetăţenii săi. Nu vreau să intru prea mult în detalii, dar am ţinut să menţionez aceste chestiuni pentru că România dispune de resursele necesare pentru a deveni un stat mai puternic şi mai prosper”, a spus şeful statului la începutul discursului său.
De asemenea, Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea că Proiectul ”România Educată”, pe care l-a lansat la începutul mandatului său, este instrumentul care va furniza soluţii predictibile şi durabile la o serie de probleme actuale – transmite News.ro.
”Pentru mine, educaţia trebuie să fie nucleul societăţii româneşti şi, pentru ca aceasta să poată progresa, este nevoie de un sistem de valori solid, o cultură a succesului bazată pe muncă, performanţă, talent, onestitate şi integritate, dar şi de guvernanţi care să îşi dorească toate aceste lucruri. Din păcate, realitatea sistemului educaţional din România este în continuare îngrijorătoare şi nu putem spune că astăzi el oferă şanse egale tuturor. Am convingerea însă că proiectul «România Educată» va reuşi să furnizeze o abordare integratoare, complexă şi coerentă, care să trateze rădăcina problemelor din sistem”, a adăugat preşedintele.
Şeful statului a subliniat că educaţia nu se face de una singură şi nu este responsabilitatea exclusivă a şcolii, fiind nevoie de părinţi implicaţi în acest proces, care să conştientizeze importanţa pe care o formă de învăţământ o are în viaţa copilului. De asemenea, profesorii trebuie ajutaţi, sprijiniţi şi motivaţi pentru a găsi metode adaptate nevoilor elevilor.
”Educaţia de calitate pentru toţi este dezideratul nostru comun şi toţi cei implicaţi trebuie să îşi asume responsabilitatea în desăvârşirea lui”, a mai spus Klaus Iohannis.