Confidenţialitate

Iohannis: România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a zonelor Doneţk şi Lugansk din Ucraina ca independente

Bucureștiul s-a alăturat, luni seară, cancelariilor care denunță decizia președintelui rus de a recunoaște independența regiunilor secesioniste ucrainene Doneţk și Lugask.

“România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a zonelor Doneţk şi Lugansk din Ucraina ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale. Susţinem ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter.

“Condamnăm ferm orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. A pune sub semnul întrebării statutul unui stat membru ONU este echivalent cu o abordare revizionistă care ameninţă pacea şi stabilitatea în Europa şi în lume”, a transmis Guvernul României pe Twitter.

“Prin această decizie, Rusia încalcă obligaţiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conţinut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, ameninţă, prin acţiunile sale, pacea şi securitatea globale garantate de însuşi Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internaţional prevăzute de Carta ONU şi de Actul final de la Helsinki. Comunitatea internaţională trebuie să sancţioneze ferm, imediat şi fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei”, se precizează într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Într-un discurs televizat care a precedat semnarea documentului, liderul de la Kremlin s-a declarat convins că cetăţenii ruşi sprijină decizia sa şi i-a cerut parlamentului Federaţiei Ruse să o susţină.

Putin a acuzat forţele armate ucrainene că ucid civili prin faptul că bombardează zone locuite din estul separatist al Ucrainei. El a adăugat că Ucraina intenţionează să se doteze cu arme nucleare şi că această ţară dispune de tehnologia nucleară sovietică.

În acelaşi discurs, liderul rus a spus că Ucraina este o colonie a Statelor Unite cu ”un regim marionetă” şi a acuzat serviciile secrete occidentale că ajută Kievul să comită crime.

În opinia sa, o aderare a Ucrainei la NATO este o ameninţare directă pentru securitatea Rusiei, Vladimir Putin subliniind că legea fundamentală a Ucrainei nu permite baze militare străine pe teritoriul ţării. El a reluat declaraţia potrivit căreia Rusiei i s-a promis în trecut că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde, dar că s-a întâmplat exact contrariul. Conform liderului rus, NATO a ignorat complet cererile de securitate ale Moscovei.

Vladimir Putin a pus sub semnul întrebării însăşi ”’statalitatea reală” a Ucrainei, argumentând că aceasta mai degrabă a copiat modele pentru a crea un stat naţional. Corupţia şi luptele pentru putere între oligarhi au împiedicat populaţia din fostele republici sovietice să-şi îmbunătăţească nivelul de trai, a mai afirmat Putin în discursul său.

Pe de altă parte, liderul rus şi-a exprimat convingerea că Occidentul va impune sancţiuni contra Moscovei indiferent de acţiunile ruse cu privire la Ucraina şi a susţinut că Rusia are tot dreptul de a lua măsuri de retaliere, el angajându-se că ţara sa nu va abandona niciodată suveranitatea şi valorile sale naţionale.

Citește și: Kremlin: Vladimir Putin va recunoaște independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk