Șefului a declarat, luni, că lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie echitabilă pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, astfel încât să fie suportabilă şi pentru economiile naţionale, dar şi pentru fiecare cetăţean în parte.
“O temă foarte importantă, care se află pe agenda discuţiilor din această întâlnire a Consiliului, este legată de schimbările climatice. Noi am avut o discuţie foarte lungă în decembrie, discuţie în care şi eu am fost foarte implicat şi am hotărât să fim ambiţioşi şi să avem o ţintă ambiţioasă. Se ştie că pentru 2050 ne dorim neutralitatea climatică, dar deja pentru 2030 vrem să avem o reducere semnificativă a poluării faţă de anul 1990. Este, între timp, clar că vorbim de o reducere de 55% până în 2030. O ţintă foarte ambiţioasă, dar care credem că este realizabilă”, a afirmat Klaus Iohannis, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European.
Potrivit lui, schimbările climatice nu cunosc graniţe naţionale. “Din păcate, şi la noi am avut secetă; agricultorii, mai ales, ştiu foarte bine ce greu a fost. Am avut valuri de căldură şi, în special, cei bolnavi ştiu câte greutăţi au avut. Am avut, şi chiar acum câteva zile, inundaţii care, evident, că au produs pagube însemnate. Iată că nici noi nu suntem feriţi şi, de aceea, vrem să fim parte a Europei care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice, însă, pe de altă parte, trebuie să avem grijă ca această luptă să fie una echitabilă”, a adăugat şeful statului.
Klaus Iohannis a adăugat că împărţirea sarcinilor trebuie să fie echitabilă şi trebuie să ţină cont de nivelul de dezvoltare a fiecărei ţări, de economia fiecărei ţări şi de cetăţeni.
“Lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie suportabilă şi pentru economiile naţionale, dar şi pentru fiecare cetăţean în parte şi mă voi implica foarte mult în continuare pentru a avea o soluţie, un regulament echitabil, care ne pune în situaţia să ducem această luptă împotriva schimbărilor climatice, dar cu o împărţire echitabilă a sarcinilor”, a explicat Klaus Iohannis.
El a menţionat că la reuniunea Consiliului European se va discuta şi despre certificatul verde digital privind COVID-19, relaţia cu Rusia, precum şi despre relaţia cu Marea Britanie după Brexit.
Şeful statului a precizat lucrurile se mişcă în unele sectoare destul de greu în relaţia cu Marea Britanie şi trebuie să fie discutate aceste chestiuni.
“Vrem să discutăm aceste chestiuni. Pentru noi este important să se păstreze unitatea, solidaritatea şi să existe un tratament egal pentru toate statele Uniunii Europene. Pentru noi este extrem de important să avem condiţii egale pentru români, ca şi pentru ceilalţi europeni”, a transmis preşedintele.
Discuţiile de la Bruxelles vor viza şi situaţia din Orientul Mijlociu, precum şi avionul deturnat în Belarus.