Confidenţialitate

Iohannis, la videoconferința UE: Certificatul digital să nu creeze discriminări, să nu afecteze libertatea de mișcare

Președintele României a subliniat, la reuniunea prin videoconferință a Consiliului European, că blocul comunitar se află într-o situație dificilă din cauza pandemiei și a făcut un apel către liderii europeni în favoarea apărării, consolidării și unității acestuia.

În cadrul intervenției sale, Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru menţinerea principiului pro-rata în vigoare pentru distribuirea vaccinurilor la nivelul statelor membre UE.

Șeful statului a exprimat sprijinul pentru propunerea recentă a Comisiei Europene cu privire la autorizarea exportului de vaccinuri, făcând apel însă la prudență în utilizarea acestui mecanism, astfel încât să nu fie afectat comerțul liber, potrivit Mediafax.

Referitor la propunerea făcută de Comisia Europeană privind înființarea unui certificat digital, preşedintele a reiterat necesitatea ca acesta să nu creeze discriminări între cetățenii UE, subliniind că aceste certificate ar trebui utilizate numai în scopuri medicale şi fără să afecteze libertatea de mișcare în interiorul Uniunii.

liderii au avut un schimb de opinii referitor la chestiuni legate de situația curentă din statele membre, coordonarea la nivelul UE în contextul COVID-19, consolidarea răspunsului global al UE la pandemie, implementarea unui mecanism de partajare a vaccinurilor cu statele terțe.

În contextul eforturilor Uniunii privind crearea și operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de distribuire a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe, preşedintele României s-a pronunțat pentru susținerea statelor din Parteneriatul Estic în gestionarea crizei sanitare. Klaus Iohannis a subliniat că România a donat Republicii Moldova 21.600 de doze, urmând ca alte peste 50.000 de doze să fie donate în următoarele zile.

În declarația adoptată în cadrul reuniunii, liderii europeni au subliniat importanţa accelerării producției, livrării şi distribuției de vaccinuri, aspect esențial pentru depășirea crizei, accentuându-se faptul că eforturile în acest scop trebuie intensificate. Liderii au reiterat importanţa asigurării în continuare a culoarelor verzi privind transportul de bunuri și servicii pe piața unică şi au agreat pregătirea unei abordări comune în ceea ce priveşte ridicarea treptată a restricțiilor atunci când situația epidemiologică va permite o relaxare a măsurilor actuale. De asemenea, s-a pus accent pe continuarea consolidării răspunsului global al UE la pandemie, prin înființarea unui mecanism de partajare a vaccinurilor care să permită accesul universal la vaccinuri.

Liderii statelor UE au discutat, totodată, despre situația actuală și evoluțiile relevante privind pandemia de COVID-19, despre Piața Internă, cu accent pe politica industrială și domeniul digital. Șefii de stat și de guvern au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la situația din Mediterana de Est și relațiile Uniunii cu Turcia.

În cadrul videoconferinței, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a avut o intervenție în care s-a referit la perspectivele relației UE – SUA.