Liderii țărilor din Uniunea Europeană s-au reunit, sâmbătă, la Bruxelles, pentru a stabili o strategie comună privind negocierile cu Marea Britanie pe tema Brexit-ului.
Este primul summit al Uniunii, fără Marea Britanie.
La întâlnire, participă și președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a spus că, în cadrul negocierilor cu Regatul Unit, o atenție deosebită va fi acordată drepturilor pe care trebuie să le aibă în continuare românii și , în general europenii din Marea Britanie. După aceea, se va discuta despre banii din fondurile europene.
”Pentru mine, cel mai important este să discutăm despre oameni. Asta înseamnă pentru noi, românii care trăiesc în Marea Britanie, dar putem să-i includem şi pe britanicii care trăiesc în România, iar dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, vorbim despre cetăţenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie clarificate primele.După ce lămurim problema oamenilor, trebuie să ajungem la a doua chestiune, banii. Oamenii, după aceia banii. Trebuie să stabilim foarte clar obligaţiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge fiindcă toată lumea are programe europene în derulare şi pentru România acestea sunt extrem de importante. Sunt banii pentru coeziune, banii pentru agricultură şi trebuie să ştim foarte bine pe ce bani putem conta şi la care avem dreptul”, a spus Klaus Iohannis.
La sosirea la Bruxelles, președintele Consiliului European, Donald Tusk a spus că toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene trebuie să rămână unite pe parcursul negocierilor cu Marea Britanie.
”Avem nevoie de garanții solide pentru toți cetățenii și familiile lor care vor fi afectați de Brexit, de ambele părți. Aceasta trebuie să fie prioritatea numărul 1, pentru Uniunea Europeană și pentru Regatul Unit. Comisia Europeană a pregătit deja o listă clară și detaliată a drepturilor cetățenilor pe care Uniunea vrea să le protejeze”, a spus Donald Tusk.
Negocierile dintre Londra și Uniunea Europeană pe tema Brexit-ului ar urma să dureze doi ani. Discuțiile oficiale nu vor începe decât după 8 iunie, când au loc alegeri generale în Marea Britanie.