Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, la prezentarea bilanţului DNA pe anul 2016, că legislaţia din domeniul luptei anticorupţie trebuie amendată doar în urma unor ample dezbateri publice şi numai după consultarea instituţiilor din domeniu.
”Ordonanţa nr. 13, nefericita Ordonanţă 13 din 2017, a fost abrogată, măsurile ameninţătoare la adresa luptei anticorupţie au fost retrase şi sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată. Avem o legislaţie adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală sau legi de graţiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spaţiul public, de transparenţă şi responsabilitate în procesul de luare a deciziilor. Sunt aspecte de neignorat în România anului 2017”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele a apreciat că adoptarea măsurilor de modificare a legislaţiei anticorupţie trebuie să fie expresia unei dezbateri reale în Parlament, după consultarea specialiştilor şi preluarea expertizei din domeniu şi luarea în considerare a punctului de vedere al opoziţiei.
”Ireversibilitatea luptei anticorupţie nu este una garantată. Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracţiunilor de corupţie, ingerinţa factorului politic în actul de justiţie, campaniile media duse la adresa unor magistraţi sau instituţii judiciare sunt doar câţiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România”, a atras atenţia şeful statului.
Klaus Iohannis a mai spus că încercările Guvernului de a modifica legislaţia penală au fost amendate în raportul Comisiei Europene privind MCV, ”în care se trage un semnal serios de alarmă în sensul că orice schimbări menite să slăbească eficacitatea instituţiilor judiciare care combat corupţia ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate de România în acest domeniu”.
Preşedintele a precizat că acţiunile sale, în calitate de şef al statului, au fost de fiecare dată în spiritul asigurării unei cooperări loiale între instituţii şi s-a declarat încrezător că DNA şi instituţiile din sistemul judiciar vor juca un rol activ, prin prisma poziţiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea lor de zi cu zi.