Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă înainte de summit-ul NATO, desfășurat joi și vineri la Bruxelles. Iată cele mai importante declarații făcute de șeful statului român:
„Ne întâlnim pentru a discuta împreună situația din Ucraina, pentru a discuta măsurile pe care vrem să le luăm și planurile pe care le avem. Dorim în primul rând să dovedim că suntem uniți, uniți și în NATO și în relația trans-atlantică. Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina, în primul rând e vorba despre ajutor umanitar.”
„Evident că vrem să discutăm și lucruri care pentru noi sunt extraordinar de imprtante, cum ar fi consolodarea flancului estic în NATO. Avem deja o veste foarte bună, conform declarației secretarului general, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este vorba despre acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune cadru, urmează negocieri în NATO pentru a vedea ce țări vor mai trimite trupe.
„În cadrul intervenției mele, voi prezenta hub-ul logistic de la Suceava pe care l-am înființat, voi prezenta îngrijorările noastre legate de Republica Moldova, de securitatea Republicii Moldova. Voi insista în continuare că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Agresorul este Rusia și noi trebuie să constuim o apărare foarte solidă și serioasă în flancul estic. Grupul de luptă este un început.”
„Niciun român nu trebuie să se teamă, suntem parte din cea mai mare și puternică alianță de apărare care a existat vreodată. Pot să spun, cu mâna pe inimă cum s-ar spune, că România nu este în pericol, prin forțele nioastre armate și prin NATO.”
„Forța de menținere a păcii este deocamdată o idee care nu a fost agreată în NATO și vom vedea în ce măsură putem să ajungem la așa ceva.”
„Întărirea flancului estic înseamnă evident prezență permanentă, de aceea am insistat pe grupul de lucru. Față de această prezență permanentă, pe noi ne ajută foarte mult și prezența rotațională.”
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă participă, joi, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei din Bruxelles.
În cadrul reuniunii, liderii aliaţi vor analiza impactul actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul estic al NATO, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic.