Confidenţialitate

Iohannis: Despre independența justiției nu se discută

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii – instituție ce verifică printre altele, activitatea magistraților, își alege astăzi noua conducere.

Ședința a început la ora 10. Participă și președintele Klaus Iohannis și ministrul jusiției.

Iată câteva declarații ale șefului statului la ședința CSM:

În România, justiția este independentă și voi face tot ce îmi stă în putere pentru ca acest lucru să  nu se schimbe. Aveți în mine un susținător al justiției.

Șeful statului a felicitat actuala conducere a CSM pentru activitatea din acest an.

Sunt foarte multumit de cum a stiut CSM sa actioneze ca sa garanteze independența justiției în România. Vă felicit pe toți. S-a văzut că s-a lucrat cu rezultate bune.  Vedem politicieni care se perindă pe la televiziuni care spun lucruri surpinzătoare și spun  că justiția este independentă. Alții care spun că justiția nu trebuie să își facă de cap. Faptul că asemenea afirmatii se fac publice trebuie să ne dea de gândit.

Despre independența justiției nu se discută. Face parte din arhitectura de bază a unui stat democratic din secolul 21,  a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohanis  a lansat din nou un atac la adresa lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu, subliind că oameni cu condamnați nu au ce căuta în funcții importante.

Șeful statului nu a uitat nici de comisia specială Iordache care a modificat legile justiției.

Nu înțeleg de ce această grabă de a modifica legile în ultimele ore ale ultimelor zile din an, cu pumnul în gura opoziției.

De ce s-or fi grăbit doamnele si domnii parlamentari să îngrașe porcul în Ajun? Au ieșit 3 legi foarte contestate, nu doar de opoziției la Curtea Constituțională, ci și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Regret că s-a ajuns în România în această situația în care legile justiției ce sunt foarte importante, se discută în ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume parlamentare si adoptate in mare viteză ne-explicată.

Am convingerea și speranța că legile se pot adapta așa incât legile să fie de folos celor care functionează sub autoritatea lor, a mai spus șeful statului.

urmează acum prezentgarea raportului de activitate al CSM pe 2017.

DESPRE ALEGEREA CONDUCERII CSM

Potrivit unor surse citate de Agerpres, favorită pentru funcția de președinte CSM este judecătoarea Simona Camelia Marcu. Ea s-a făcut remarcată anul trecut când s-a arătat  preocupată de salarizarea și pensiile magistraților. În plus, presa scria că ar avea o avere impresionantă. Într-un top al judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu cele mai mari averi, Simona Camelia Marcu figura, în 2011, pe locul trei.

Cât despre funcția de vicepresedinte ar fi propus procurorul Codruț Olaru, fost șef  DIICOT, care s-a opus modificărilor legilor justiției.

Candidații pentru sefia CSM trebuie sa prezinte un proiect care să cuprinda viziunea lor referitoare la gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.  Potrivit Constitutiei, conducerea CSM este aleasă pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.