Confidenţialitate

Iohannis despre cazul Oprea: Soluția este demisia senatorului

Președintele Klaus Iohannis nu crede că va fi posibilă reluarea votului în Senat în cazul lui Gabriel Oprea, acuzat de DNA de uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină.

Șeful statului consideră că demisia lui Gabriel Oprea ar fi singura soluție care se impune în acest caz.

”Situaţia la care s-a ajuns acum în speţa senatorului Oprea este o situaţie care nu poate fi uşor detensionată. Nu sunt convins că există posibilitatea precedurală să se reia votul în Senat, dar există posibilitatea pentru persoana implicată să demisioneze dacă vrea să detensioneze situaţia’‘ – a spus președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis îi sfătuiește pe românii cu drept de vot să fie foarte atenți ce partid vor vota la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

“Sunt foarte trist, mâhnit că Senatul, după atâtea şi atâtea discuţii pe această temă, nu a înţeles despre ce-i vorba. Senatorii în continuare votează la comanda partidelor din care fac parte, fără să ţină cont de nevoile de transparentizare şi deschidere, inclusiv în Senat. Avem atâţia oameni acolo în Senat care au un discurs deschis anti-justiţie, este revoltător. Cred că o dată şi o dată trebuie să înţeleagă alegătorul că de el depinde, alegătorul poate să rezolve această problemă. Dacă alegătorul vrea să participe la acest proces de primenire nu are decât să voteze partide care nu au pe listă penali şi să nu voteze partide care păstrează penalii pe listă, iată cu riscul unor nemulţumiri populare importante” – a spus Klaus Iohannis.

Președintele a  fost întrebat ce părere are despre ideea PNL, de a intra în grevă parlamentară dacă votul în cazul Oprea nu este reluat.

“În Parlament se lucrează prin vot, nu prin grevă. Prin grevă poţi să atragi atenţia asupra unei chestiuni, dar cred că asta este destul de clar în atenţia publică”, a răspuns șeful statului.

Cererea PNL de reluare a votului privind ridicarea imunității lui gabriel Oprea va fi analizată luni de conducerea Senatului.

Social-democrații au anunțat că nu se vor opune reluării acestui vot. Problema este că în regulamentul Senatului nu există o procedură prevăzută pentru astfel de situații.