”Nu îmi doresc în niciun caz nu să fie recreată Cântarea României”, este poziția Președintelui Klaus Iohannis legată de Centenar, prezentată în cadrul unei dezbateri ce a avut loc la Palatul Cotreceni.
Indiferent dacă va exista un plan național sau nu, evenimentele organizate cu ocazia sărbătoririi Marii Unirii vor avea loc și trebuie percepute ca un întreg, a mai punctat Președintele Klaus Iohannis.
Ar fi greşit ca, pentru sărbătorirea Centenarului Unirii, să cădem într-un ”festivism inutil” – a mai spui Iohannis.
Preşedintele a subliniat că o naţiune fără trecut nu are viitorul dar ca să creezi viitorul trebuie să te străduieşti, nu e suficient să ştii istorie. ”Istoria trebuie celebrată, iar viitorul trebuie creat”, a firmat şeful statului.
Preşedintele a spus, la dezbaterea despre Centenarul Unirii organizată la Cotroceni, că, indiferent dacă ne facem un plan naţional sau nu, evenimente organizate de Centenar vor avea loc şi că important este ca toate evenimentele să fie percepute ca făcând parte dintr-un întreg mai mare. ”O naţiune evident că se compune din oamenii care formează naţiunea, dar o mare adunare nu are spiritul unei naţiuni.
În același context, ministrul culturii, George Ivașcu, a declarat la TVR că celebrarea Centenarului nu se va termina pe 31 decembrie și că manifestările se vor desfăşura pe parcursul mai multor ani.
Acesta s-a declarat șocat de unele proiecte găsite printre cele 2042 de propuneri, cum ar fi: spectacole de poezie patriotică, reabilitare și reparaţii căi de acces sau un turneu de fotbal la care vor participa echipe din judeţ.
Avem nevoie de mai multă creativitate, a subliniat George Ivașcu.
Drept urmare, săptâmâna viitoare vor fi prezentate primele 10 proiecte dedicate sărbătorii celor 100 de ani de la Marea Unire.
George Ivașcu, totodată și directorul teatrului Metropolis din București, spune despre ministerul pe care îl conduce că este ”aculturală”.