Azi, îl vom judeca pe însuşi preşedintele României, domnul Klaus Iohannis ‐ mai precis, vom judeca reacţia lui, sau lipsa lui de reacţie, la modul în care Senatul a blocat justiţia în cazul cererii de ridicare a imunităţii pentru Dan Şova.
Vă reamintim, o majoritate simplă a senatorilor a votat miercuri pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, dar conducerea Senatului a interpretat că, de fapt, votul înseamnă o respingere a solicitării procurorilor.
Evenimentele din Senat au provocat o vastă reacţie de nemulţumire. Facebook şi Twitter s‐au umplut de mesaje furioase din partea cetăţenilor. Opoziţia a protestat, la fel ca majoritatea ambasadelor occidentale, care au remarcat cu îngrijorare că, încă o dată, Parlamentul României blochează acţiunile anti‐corupţie ale Justiţiei. S‐au făcut apeluri la demonstraţii şi, la Bucureşti şi la Cluj, s‐a şi ieşit în stradă ‐ e adevărat, n‐au fost mari manifestaţii, dar, orişicât, a fost şi este în continuare evidentă starea de nervozitate a populaţiei legată de atitudinea Senatului.
În tot acest timp, o singură voce s‐a lăsat aşteptată ‐ cea a preşedintelui republicii. Klaus Iohannis s‐a limitat la o scurtă postare pe Facebook. În numele său, echipa de comunicare a scris că preşedintele “nu va trece cu vederea” ce s‐a întâmplat cu votul pentru Dan Şova. Ulterior, preşedinţia a anunţat la fel de sec, într‐un comunicat postat pe site, că preşedintele cere Curţii Constituţionale, citez, “să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională” între Parlament şi Parchet pe tema imunităţii aleşilor.
Această reacţie vătuită din partea preşedintelui este ceva cu totul nou în România ultimilor 25 de ani ‐ şi mai ales în România deceniului Băsescu. Opinia publică este un pic nedumerită. Pe de o parte, toată lumea spune că s‐a săturat de scandalul permanent dn vremea lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, există sentimentul că, totuşi, în momente dificile, preşedintele României are datoria să facă mai mult în plan public decât să scrie 3 cuvinte pe Facebook ‐ în fond, nu toţi românii au Facebook, dar toţi românii au preşedinte, nu‐i aşa?
Aceasta e judecata pe care trebuie s‐o faceţi azi. Ce i‐aţi cere preşedintelui, dacă i‐aţi putea vorbi direct? Să fie mai ferm, mai vocal, mai activ, sau să rămână la fel de rezervat, de tăcut şi de neimplicat ca şi până acum?
[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-i-ati-cere-presedintelui-klaus-iohannis-sa-fie-mai-ferm-mai-activ-27-03-2015?in=europafmromania/sets/avocatul-diavolului-cu-moise”]