Președintele Klaus Iohannis a aprobat începerea urmăririi penale pentru Ion Iliescu, Roman Petre şi Voiculescu Gelu pentru infracțiunii contra umanității în dosarul Revoluției din decembrie 89.
Avizul președintelui României pentru anchetarea penală a fostului președinte este necesar întrucât la data comiterii faptelor imputate (sfârșitul lui decembrie 89), Ion Iliescu era președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale organism care a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern.
Cât îi privește pe Petre Roman și Gelu Voica Voiculescu ei aveau funcțiie de membri ai Consiliului FSN și după 26 decembrie, au devenit premier, respectiv vice prim-ministru.
Cei trei lideri sunt acuzați de procurorii militari de săvârșirea unor infracțiuni contra umanității.
Anchetatorii au ajuns la concluzia că după 22 decembrie 1989, puterea a fost preluată de un grup restrâns de oameni.
Potrivit Parchetului Militar „pentru păstrarea puterii, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii”.
În Decembrie 89, au murit peste o mie de persoane, majoritatea împușcate, iar aproximativ au fost rănite.
Dosarul Revoluției, unul dintre cele mai tergiversate din istoria României, a fost redeschis în 2016, după sesizarea CEDO.
Printre concluziile procurorilor se numără faptul că în decembrie 1989, după fuga soților Ceaușescu, nu a existat vid de putere. De asemenea, anchetatorii au precizat că în seara de 22 decembrie a fost declanșată o diversiune militară și a fost instaurată la nivel naţional, prin intermediul TVR și al Radioului, binecunoscuta psihoză teroristă.
Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu sunt anchetați și în dosarul mineriadei din iunie 1990. Cei trei au fost trimiși în judecată în acest dosar în iunie anul trecut.