Confidenţialitate

Iohannis: Data de 15 mai este doar un termen administrativ. Epidemia nu este în retragere

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, sâmbătă, la scurt timp după ce Institutul National de Sănătate Publică a dezvăluit propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență.

Președintele, aflat într-o vizită la Unitatea de Suport Medical COVID-19 din Târgu Mureș, spune că data de 15 mai este doar un termen administrativ la care se termină starea de urgență și atrage atenția că “epidemia nu este în retragere”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principalele declarații ale președintelui: 

Epidemia este între noi. Avem și astăzi peste 300 de cazuri noi și vreau să atrag atenția asupra unui lucru constatat.

Peste o săptămână expiră starea de urgență. Din păcate nu înseamnă că epidemia se termină. Trebuie să avem grijă să nu avem o explozie de infecții noi. Sunt reguli simple. Trebuie să păstrăm distanța, să avem masca.

Data de 15 mai este doar un termen administrativ când se termină starea de urgență, dar epidemia nu este în retragere.

Mare atenție să nu dăm cu piciorul la tot ce am realizat în ultimele două luni, cu mari sacrificii.

Vă doresc tuturor multă sănătate!”

Tot sâmbătă, Grupul de Comunicare de Strategică a anunțat alte 320 de cazuri de nou coronavirus.

Bilanțul infecțiilor a ajuns la 15.131.

926 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit în România.

În schimb, 6.912 de persoane s-au vinecat.

La ATI sunt, la momentul actual, 245 de pacienți.

Ministrul Afacerilor Interne a declarat, vineri seara, că și că, în perioada stării de alertă, care va urma celei de urgență, care expiră la 15 mai, vor exista metode de sancţionare a celor care nu respectă regulile.

Miercuri, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra prevederilor art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, stabilind că acestea sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a poliţiştilor.

“Fără aceste amenzi morții pe care îi plângem ar fi fost mult mai mulți”, a spus șeful statului. “Pericolul epidemiei nu a trecut ieri, odată cu decizia CCR. Responsabilitatea este în continuare aceeași. Regulile și sancțiunile impuse nu au alt scop decât protejarea sănătății și vieții fiecărei persoane. Numai respectând aceste măsuri, putem lua activitățile cotidiene”, a adăugat Klaus Iohannis.