Confidenţialitate

Ioana Ene Dogioiu, reacție la decizia CCR: „Cred că a fost și o spaimă externă extraordinar de mare și cred că decizia de azi a Curții Constituționale răspunde și unor frisoane externe foarte mari” | VIDEO

Curtea Constituțională a României – CCR – a transmis vineri, 6 decembrie 2024, decizia de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. „Cred că a fost și o spaimă externă extraordinar de mare și cred că decizia de azi a Curții Constituționale răspunde și unor frisoane externe foarte mari”, explică Ioana Ene Dogioiu – moderatoarea emisiunii „Piața Victoriei” de joi seara de la Europa FM și jurnalist Spotmedia. „Cum să iei o decizie finală, de o asemenea magnitudine, într-o ședință informală… Lucrurile sunt foarte complicate. Cum să invalidezi un tur pe care l-ai validat deja?”, subliniază Ioana Ene Dogioiu. Însă, când mergem din nou la vot este întrebarea tuturor românilor în acest moment și „Cine acoperă funcția prezidențială până la organizarea de alegeri, pentru că ele nu pot să fie mai repede de trei luni organizate”, atrage atenția Ioana Ene Dogioiu. Decizia judecătorilor CCR vine în urma a patru solicitări de anulare a primului tur făcute cu doar o zi în urmă de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş. CCR a luat decizia în baza Articolului 146 din Constituție care spune că judecătorii Curții veghează la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României.

Ioana Ene Dogioiu: „Cred că a fost și o spaimă externă extraordinar de mare și cred că decizia de azi a Curții Constituționale răspunde și unor frisoane externe foarte mari”

Ioana Ene Dogioiu: Prima reacție este una de ușurare, pentru toți cei care au înțeles cât de mare era pericolul ca un personaj, nu atât personajul în sine, cât ceea ce era în spatele lui, să pună mâna pe atribuțiile prezidențiale în România. Și cred că spaima nu a fost doar internă. Cred că a fost și o spaimă externă extraordinar de mare și cred că decizia de azi a Curții Constituționale răspunde și unor frisoane externe foarte mari.

Deci, într-un fel, această decizie putem să o considerăm salutară. Să nu ne amăgim cu faptul că sondajele arătau foarte bine și, vai de mine, cei care au vrut să oprească pe doamna Lasconi… Nu, sondajele arătau foarte rău pentru cei care cred în democrație și în Uniunea Europeană și în statul ăsta român european așa cum e el”.

Ioana Ene Dogioiu: „Cum să iei o decizie finală, de o asemenea magnitudine, într-o ședință informală… Lucrurile sunt foarte complicate. Cum să invalidezi un tur pe care l-ai validat deja?”

Cătălin Striblea: Dar asta înseamnă că Curtea constituțională a eliminat din jocul democratic un candidat care întrunea preferințele românilor și va crea un val de frustrare imensă.

Ioana Ene Dogioiu: „Aici este partea a doua. Asta voiam să ajung, că dincolo de partea asta, care să zicem că este partea bună a lucrurilor sau eu o consider partea bună a lucrurilor, există un lucru foarte rău din punctul meu de vedere: faptul că CCR a fost pusă să-și repare printr-o decizie absolut creatoare de lege și de Constituție și de cadru legal – pentru că nu a existat cadru legal cu adevărat pentru decizia de azi. Mie nu îmi e nici clar dacă decizia asta a fost una… nici nu știam că e o ședință informală.

Cum să iei o decizie finală, de o asemenea magnitudine, într-o ședință informală… Lucrurile sunt foarte complicate. Cum să invalidezi un tur pe care l-ai validat deja? Toate astea înseamnă să creezi cadru legal, să creezi lege, să legiferezi după ce tot printr-o legiferare, creare de cadru legal ai creat balamucul de acum. Pentru că tot balamucul de acum și toată radicalizarea a plecat de la eliminarea doamnei Șoșoacă – să nu uităm lucrul acesta. Curtea Constituțională de data aceasta este cumva împinsă să salveze România, după ce Curtea Constituțională a făcut mizeria pe care a făcut-o atunci și multe altele.

Se creează un precedent. Mie îmi e foarte teamă de precedent întotdeauna. Am anulat acum alegerile, răsuflăm ușurați. Da, într-un fel și eu răsuflu ușurată și nu sunt ipocrită, dar pe de altă parte ce o să se întâmple data viitoare când o Curte Constituționale va zice Anulăm alegerile. Lucrurile au devenit… Cum o dai este îngrozitor de rău ce s-a întâmplat. Plus de asta, intrăm într-o zonă – nu că acum nu am fi – dar înaintăm într-o zonă complet necartografiată. Cine convoacă noul Parlament?”.

Ioana Ene Dogioiu: „Cine acoperă funcția prezidențială până la organizarea de alegeri, pentru că ele nu pot să fie mai repede de trei luni organizate”

Cătălin Striblea: Domnul președinte…

Ioana Ene Dogioiu: „Acualul Parlament și-ar putea convoca viitorul Parlament. Cine acoperă funcția prezidențială până la organizarea de alegeri, pentru că ele nu pot să fie mai repede de trei luni organizate, pentru că începe un nou calendar cu totul: guvernul, organizarea BEC, depunerea de candidaturi, strângere de semnături.

Vă aduceți aminte când a început pentru noiembrie a început prin septembrie. Deci, noi vom avea alegerile undeva prin primăvară. Cine va fi președintele României până atunci? I se prelungește mandatul lui Klaus Iohannis? Cum? În ce temei? Mandatul președintelui Iohannis doar prin stare de război, de exemplu. Ne declarăm în stare de război? Doamne ferește, o țară NATO se declară în stare de război? Intrăm într-o nebuloasă totală”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește aici toate materialele Europa FM despre alegerile prezidențiale din România.