Coaliția de guvernare va avea candidați comuni la toate primăriile de sector, precum și la Consiliul General și la consiliile de sectoare. Pentru Primăria Capitalei, discuțiile se învârt deocamdată în jurul unui candidat independent, susținut atât de PSD, cât și de PNL, în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar din București. Într-o intervenție telefonică în emisiunea „România în Direct” cu Cătălin Striblea, la Europa FM, jurnalista și realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei” la Europa FM, Ioana Ene Dogioiu afirmă că alegerea lui Cătălin Cîrstoiu are legătură cu lipsa unui posibil câștigător intern la alegerile pentru Primăria Capitalei. „Dacă domnul Cîrstoiu câștigă… a câștigat alianța. Dacă domnul Cîrstoiu pierde… a pierdut independentul”, a spus Ioana Ene Dogioiu la Europa FM. Alianța Dreapta Unită a anunțat că ÎCCJ a validat alianța electorală alcătuită din USR, PMP și Forța Dreptei, a cărei constituire fusese reclamată anterior de către Biroul Electoral Permanent pentru alegerile de pe 9 iunie.
Ioana Ene Dogioiu: Cei 6 judecători de Înaltă Curte din BEC au avut dreptate
Cătălin Striblea: Biroul Electoral Permanent (BEC) a dat în unanimitate că nu se poate Alianța aia de dreapta. Înalta Curte a întors-o. Acum, sigur că te uiți cu suspiciune la decizia BEC.
Ioana Ene Dogioiu: „Eu am considerat că decizia BEC a fost corectă. Sunt pe litera legii. Din punctul meu de vedere și al juriștilor cu care m-am consultat și în care am maximă încredere, problema era una reală, de reprezentare, pe care PMP-ul nu a soluționat-o.
Cum a motivat Înalta Curte și eu presupun că a motivat pe «hai să nu îngrădim dreptul la vot». Ok, sunt argumente de democrație. Dar pe litera legii sunt 2 procese în curs. Nicio decizie definitivă, nicio decizie executorie. Pentru că nu e nicio decizie executorie acolo. Cei 6 judecători de Înaltă Curte din BEC au avut dreptate. Care sunt motivele pentru care cei 6 judecători au întors această decizie și aveau tot dreptul să o facă, pentru că asta e treaba lor – să o mențină sau să o întoarcă. Vom vedea. nu pot să spun. Pot să bănuiesc, având în vedere că argumentația a fost prezentată public.
Eu cred în lege și procedură, pentru că sunt singurele garanții împotriva dublei măsuri. Asta nu înseamnă că Înalta Curte nu avea dreptul la opinia ei. Ceea ce sper este că din acest moment vor înceta discuțiile cu sistemul care nu știu ce face, iar ei sunt niște victime. Nu, nu sunt niște victime”.
Cătălin Striblea: Adică avem mecanisme de control.
Ioana Ene Dogioiu: „Nu poți să spui că ești o victimă, din moment ce ți-ai găsit în 24-48 de ore, din punctul tău de vedere, dreptate la Înalta Curte”.
Ioana Ene Dogioiu: „Dacă domnul Cîrstoiu câștigă… a câștigat alianța – fericire, pace, ce tari suntem. Dacă domnul Cîrstoiu pierde, a pierdut independentul”
Cătălin Striblea: Hai la primărie. E domnul Cîrstoiu candidatul Alianței acesteia?
Ioana Ene Dogioiu: „Pare că este. Bănuiesc că nu s-a dus acolo ca să își bea cafeaua”.
Cătălin Striblea: Trebuie să-l convingă, nu? Adică, a zis multă lume: de ce te bagi, domnule cu ei, că s-ar putea să pățești lucruri urâte.
Ioana Ene Dogioiu: „Nu cred că se mai pune problema de convingere, ci de curtoazie. Ambele partide au considerat cu cale, totuși, să dea senzația că își informează activele, că nu e așa venită de sus în plic”.
Cătălin Striblea: Dar e venită de sus în plic, nu?
Ioana Ene Dogioiu: „Este adevărat că este venită de sus în plic, dar se încearcă salvarea unor minimale aparențe. Adică, un pic de dezbatere prin partide”.
Cătălin Striblea: Cum s-a ajuns la domnul Cîrstoiu? Descrie-ne un pic mecanismul din spate.
Ioana Ene Dogioiu: „După părerea mea, problema cea mai complicată din spatele celor două partide nu a fost – nu împărtășesc acest punct de vedere – că le-a fost frică de câștigătorii interni. Nu, ci că nu aveau niciun câștigător intern. Ar fi pierdut un candidat… Doamna Firea, nu mai vorbesc de domnul Burduja, dar doamna Firea ar fi stârnit un asemenea val de ură și o incapacitate totală de a lua ceva din electoratul PNL, care e obișnuit să vadă în doamna Firea dușmanul absolut, încât nu avea nicio șansă să îl bată pe Nicușor Dan. Numai că, în acest caz, înfrângerea ar fi fost cu o siglă de partid pe ea. Adică, cu sigla PSD. La fel și în cazul domnului Burduja. Ar fi pierdut un candidat PSD, iar de la vârful PSD-ului un candidat de vârf de la PNL.
De această dată, ei au o construcție în care Bucureștiul e foarte important. Nu poți să pleci la drum cu o înfrângere de asemenea proporții. Veți spune: dar e o garanție că domnul Cîrstoiu va câștiga? Nu, nu e deloc o garanție. Numai că, fiind un independent, înfrângerea nu va purta o culoare de partid. Întotdeauna e orfan. Și atunci… calculul va fi următorul: dacă domnul Cîrstoiu câștigă… a câștigat alianța – fericire, pace, ce tari suntem. Dacă domnul Cîrstoiu pierde, a pierdut independentul. «Noi ne-am străduit, dar uite că nu am reușit»”.
Ioana Ene Dogioiu: Tipic pentru politica românească: Victoria are și părinți, și nepoți, și mătuși, și unchi. Înfrângerea e orfană
Cătălin Striblea: Ne întreabă lumea în mesaje. Nu e o manvreă făcută să câștige domnul Cristian Popescu Piedone?
Ioana Ene Dogioiu: „După părerea mea, domnul Cristian Popescu Piedone este planul B. Sigur, planul A și cel ideal pentru ei este să câștige domnul Cîrstoiu. Și cred că, cel puțin în prima fază se vor încorda cât pot de tare în direcția asta. Dar la un moment dat îți cam dai seama ce se întâmplă, dacă decolează sau nu. Dacă nu au nicio șansă cu el, sunt convinsă că, pe modelul 2008, tot efortul se va muta în spatele domnului Piedone. Care domnul Piedone va fi recuperat fără mari probleme, după alegeri. Victoria domnului Piedone va deveni o semi-înfrîngere. «Nu e al nostru, e independent, asta e. Uite, a câștigat Piedone, cu care ne putem înțelege». Este foarte tipic pentru politica românească, în care victoria are și părinți, și nepoți, și mătuși, și unchi. Înfrângerea e mai orfană așa, mai singuratică”.
Ioana Ene Dogioiu: Cristian Popescu Piedone accesează un electorat pe care nu îl împarte cu alți candidați: un electorat care nu a avut până acum reprezentant, care s-a simțit marginalizat
Cătălin Striblea: Cine e favoritul bucureștenilor?
Ioana Ene Dogioiu: „Mi-e foarte greu deocamdată să spun cine e favoritul bucureștenilor. În mod evident, domnul Nicușor Dan are electoratul său, care crede în domnia sa și care este și parțial electoratul PNL. Dacă domnul Cîrstoiu, cu imaginea sa de independent… nu știu cât de bun vorbitor este, nu știu cât magnetism are. L-am cunoscut personal, în calitatea de diretcor al Spitalului Universitar, dar e foarte greu de spus. Vezi un om cum se comportă într-un interviu și cu totul altceva să îl vezi cum evoluează pe scena publică. Nu știu dacă domnul Cîrstoiu va putea trage de la Nicușor Dan.
Va fi un test foarte important. Domnul Piedone va lua din electoratul PSD, dar ceea ce îl caracterizează și îl face un candidat foarte periculos este faptul că domnia sa accesează un electorat pe care nu îl împarte cu alți candidați. Este un electorat de margine. Un electorat care nu a avut până acum reprezentant, care s-a simțit marginalizat, care poate a și fost, cu educație mai puțină, cu bani mai puțini, pe care domnul Piedone știe cum să îi vobrească, știe cum să îl manipuleze, să îl mobilizeze, pentru că vorbește pe limba lui. Și atunci, el simte că pentru prima oară, după foarte multă vreme sau poate pentru prima oară la modul absolut are un reprezentant. De aceea, cred că bătălia cu domnul Piedone va fi o bătălie complicată”.
Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin