Două milioane de români au votat pentru candidatul ultranaționalist Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale. Mai mulți analiști politici spun că la baza ajungerii sale în turul al doilea, de pe prima poziție, stă nu doar o campanie masivă pe TikTok, ci și o revoltă a votanților lui față de actuala guvernare. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei” la Europa FM – Ioana Ene Dogioiu – a spus că discursul promovat de Călin Georgescu este „de tip ceaușism târziu”. Operațiunea sa își are orginile în interiorul țării, a mai spus jurnalista. „Eu cred că este făcut, în primul rând, din România”, a subliniat Ioana Ene Dogioiu. Ea a adăugat că, „dincolo de Rusia, știu, e narativul la modă, uitați-vă la acest om ca la exponentul ceaușismului târziu”.
Cătălin Strbilea: Asta crezi, Ioana, că ar fi vorba despre o operațiune?
Ioana Ene Dogioiu: „Da, eu cred că este vorba despre o operațiune. Asta este suspiciunea mea, dar ea nu a privit ziua votului și fără a exclude componenta externă absolut deloc, o componentă externă căreia îi folosește de minune, cred că originea acestei operațiuni ar trebui să o identificam în altă parte. Și o identificăm în discursul lui Călin Georgescu, în anturajul lui Călin Georgescu, în biografia lui Călin Georgescu. Toate au în comun ceaușismul târziu, discursul de tip ceaușism târziu. Un ceaușism la care s-a adăugat componenta mistică, dar care în structurile Securității exista și pe vremea aceea. Naționalismul mistic exista și atunci, chiar dacă nu era declarată decât partea de naționalism”.
Cătălin Striblea: Spui tu că e ceva făcut din România, și nu din afară?
Ioana Ene Dogioiu: „Eu cred că este făcut, în primul rând, din România. Eu cred că vine din acea perioadă. Uitați-vă la biografia domnului Călin Georgescu. Unde a trăit domnul Călin Georgescu în cea mai mare parte a vieții sale înainte de a veni în România”.
Cătălin Striblea: Unde?
Ioana Ene Dogioiu: „În Austria. Vă spune ceva?”
Cătălin Striblea: Da.
Ioana Ene Dogioiu: „Viena, Austria era o placă turnantă. Foarte mulți, nu știu dacă e și cazul domnului Georgescu, nu fac această afirmație, dar foarte mulți agenți DIE (Direcția de Informații Externe a României în perioada comunistă) s-au refugiat la Viena după 1989. A fost raiul lor unde se făceau schimb de informații. Acesta sunt fapte deja. În ce măsură este domnul Georgescu legat cu așa ceva, asta fiecare judecă pentru el”.
Cătălin Striblea:
Ioana Ene Dogioiu: „În opinia mea, ar fi fost mai greu cu Marcel Ciolacu. Pentru că mașinăria cea mai stabilă de vot din România, care este mașinăria psd-istă, chiar s-ar fi încordat să își scoată președintele. Acum, această mașinărie este dezactivată și se va duce în șapte zări. Și dacă le-ar spune domnul Negrescu <<votați cu Lasconi>>, ceea ce nu va face probabil. Dar și dacă le-ar spune, nu are forța, nu are credibilitatea. Este un partid rămas lideri, spre deosebire de PNL care numai ce și-a găsit liderul. Acolo lucrurile sunt mult mai stabile”.
Cătălin Striblea: Asta e o alegere periculoasă pentru România? Între conservatorism și progresism?
Ioana Ene Dogioiu: „Uitați-vă la acest om ca la exponentul ceaușismului târziu”
Ioana Ene Dogioiu: „Dacă ar fi o alegere ideologică curată, pe principii, pe viziune de dezvoltare a țării, nu. Ar fi o bătălie absolut normală, însă este vorba despre ce se ascunde în spatele conservaționsimului și a naționalismului propagat de Călin Georgescu. Aceasta este o fațadă. Repet, este discurs ceușist pur. Dincolo de Rusia, știu e narativul la modă. Uitați-vă la acest om ca la exponentul ceaușismului târziu. Cu sau fără legături cu băieții de AUR, asta înțelege fiecare, dar discursul lui este indubitabil de acolo venit. Nostalgiile pe care mizează de acolo vin”.
Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu