Ioana Ene Dogioiu, jurnalist Europa FM și editorialist Spot Media, a explicat în emisiunea „România în Direct” – Ediție specială că „Domnul Grindeanu a fost punctul fix al acestei rotative”. Mai mult, Ioana Ene Dogioiu a subliniat că „Din partea PNL sunt trimiși în linia I, în Ministere, oameni aproape la sacrificiu”.
„În primul rând cred că este un prim-ministru care nu și-a dorit să ajugă prim-ministru acum. Pentru că ceea ce preia domnul Ciolacu acum este o guvernare extrem de dificilă. O guvernare complicată, o guvernare prinsă între PNRR și presiune sindicale, deficit bugetar depășit cu mult, o guvernare grea, în an electoral așa cum nu-ți dorești în an electoral.
Un an în care partidele mainstream din România sunt obișnuite să împartă, să dea. Va fi greu cu datul, mai ales în raport cu propriul partid, dar și în raport cu PNL, pentru că PNL nu-și dorește acum dezvoltarea, nu a tăbărât pe ministerele UDMR pentru că avea proiecte care îl ardeau și care erau dospite și numai bune de băgat în cuptor precum pâinea și pentru că vrea să aibă ce să împartă primarilor.
Așteptarea din teritoriu în an electoral va fi să se împartă, să se recurgă în mod tradițional la populisme, însă de data asta nu prea e de unde. Situația este foarte dificilă din punct de vedere economic. Și tot ce va trebui să facă un Guvern în această perioadă ca să stabilizeze corabia este total contraindicat în campaniile electorale: să restructurezi aparat de stat, să tai pensii speciale – deci să-ți lovești clientela, să faci economie la contracte pentru clientelă, să nu mai spargi bani pe primari și așa mai departe”, a explicat Ioana Ene Dogiou.
Ioana Ene Dogiou: Domnul Grindeanu a fost punctul fix al acestei rotative
Cătălin Striblea: Cu cine merg acești oameni mai departe? Cât de puternic este Sorin Grindeanu – un element din protocol care nu a fost schimbat. Domnul Grindeanu trebuia să nu mai fie ministru la Transporturi. Ce înseamnă el în ecuația aceasta?
Ioana Ene Dogioiu: „A fost chiar pivotul în jurul căruia a fost gândită toată această rotativă. UDMR pierde Dezvoltarea și implicit ar putea ieși de la guvernare pentru că liberalii nu primesc Transporturile pe care le voiau deoarece Marcel Ciolacu ține cu dinții de acel Minister și atunci toate acestea s-au dus precum popicele, una peste alta.
Sorin Grindeanu este foarte puternic. Eu nu cred în teoria că lui Marcel Ciolacu că îi este frică de domnul Grindeanu. Nu îi este deloc frică, este tovarășul lui, prietenul lui, un om de bază cu care spate în spate ține piept celorlalte aripi din partid, mai ales aripii Stănescu-Firea. Are nevoie ca el din partea acestei părți din PSD să taie multele panglici care vor fi tăiate în următoarea perioadă în Transporturi, de aceea Transporturile erau o miză. Domnul Grindeanu a fost punctul fix al acestei rotative, punctul fixei al rotativei a fost Sorin Grindeanu și de aici s-au dus toate.
În ceea ce privește UDMR: se poate guverna și cu UDMR și fără UDMR. Depinde ce tip de majoritate vrei. Dacă vrei o majoritate pentru reforme, deși nu cred că este cazul, da ai nevoie de ei. Dacă vrei o majoritate strict pentru a administra țara, nu-ți trebuie UDMR”.
Ioana Ene Dogiou: Din partea PNL sunt trimiși în linia I, în Ministere, oameni aproape la sacrificiu
Cătălin Striblea: Cine este acest domn Veștea, care va fi păzitorul celui mai mare portofel din România, cel de la Dezvoltare.
„Cine este? Este, în mod cert, un om care va fi dispus să împartă, un om de partid. De altfel, remarcăm un lucru foarte interesant: numele care sunt vehiculate – de aceea spun să vedem dacă astea sunt – din partea PNL – cu excepția lui Cătălin Predoiu, care este un veteran și care este trimis acolo să salveze Schengen-ul, dacă se mai poate, eu cred că nu, dar vom vedea – în linia I în Ministere sunt trimiși oameni aproape la sacrificiu, oameni cu carte de vizită mdoestă sau care nu au cine știe ce portanță în partid, dar au avut cândva – în genul Raluca Turcan – și care să execute niște ordine în tocmai și la timp. PNL astfel vrea să beneficieze de guvernare, dar vrea să se deplaseze într-o poziție din care să-și mai tragă sufletul din punct de vedere politic pentru că ei au fost foarte expuși.
Și aș mai remarca ceva: ce rol a avut acea temenea făcută domnului Ciucă de către domnul Ciolacu: din punctul meu de vedere, această trimitere la intrarea într-o nouă etapă și a democrației consolidate datorită domnului Ciolacu este un prim semnal pe care îl dă domnul Ciolacu în direcția a ceea ce se pare că se pregătește: o candidatură prezidențială comună în persoana domnului Ciucă, salvatorul democrației”, a spus Ioana Ene Dogioiu.
Urmărește aici întrea emisiune România în Direct – Ediție Specială
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea