Confidenţialitate

Ioana Ene Dogioiu: CCR a stabilit că un cetățean al României poate să sufere o sancțiune fără să aibă drept de apărare împotriva acuzațiilor aduse / Acest tip de abuz ar putea fi îndreptat împotriva oricărui cetățean | VIDEO

Decizia Curții Constituționale de respingere a candidaturii Dianei șoșoacă la alegerile pentru președinția României a creat loc pentru numeroase și diverse reacții ăn spațiul public. În acest scenariu, PSD este acuzat că se află în spatele unei astfel de hotărâri, prin cei patru din cinci judecători propuși de partid. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – jurnalista și realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei” – Ioana Ene Dogioiu – a spus că ceea ce a instituit Curtea Constituțională este un abuz „care se va putea întoarce împotriva oricărui om politic, iar mai târziu împotriva oricărui cetățean al României”.

Ioana Ene Dogioiu: CCR a stabilit că un cetățean al României poate să sufere o sancțiune fără să aibă drept de apărare împotriva acuzațiilor care îi sunt aduse, fără să aibă cale de atac împotriva deciziei de restrângere a dreptului

Cătălin Striblea: Ai pune mâna în foc că asta e o chestie făcută de PSD, așa cum vorbește internetul din România, oameni care se uită la politică?

Ioana Ene Dogioiu: „Eu aș zice că acolo duc niște suspiciuni rezonabile. Nu numai că patru din cinci judecători au fost propuși de PSD, dar și pentru că pe domnul europarlamentar Dan Nica l-a scăpat gura, în miercurea dinaintea sâmbetei cu decizia, spunând cu un zâmbet șugubăț pe buze: <<ei, lasă că doamna Șoșoacă se va retrage și asta va fi mișcarea cea mai interesantă a următoarei perioade>>. Deci, da, este suspectul nr.1. Dar ceea ce constat eu cu foarte mare îngrijorare este că discuția este extrem de personalizată. Ceea ce este mai important și ceea ce ar trebui să ne cutremure în acest moment este cu totul și cu totul altceva. Și nu are nume, nu are prenume și nu are siglă de partid: și anume abuzul instituit de Curtea Constituțională și care se va putea întoarce împotriva oricărui om politic, iar mai târziu împotriva oricărui cetățean al României. Pentru că ce a făcut Curtea Constituțională sâmbătă? Curtea Constituțională, sâmbătă, a stabilit că un cetățean al României, întâmplător poartă acum un nume – mâine poate să poarte alt nume – poate să sufere o sancțiune, adică o restrângere de drepturi electorale, fără să fi trecut printr-un proces echitail. Fără să aibă drept de apărare împotriva acuzațiilor care îi sunt aduse, fără să aibă cale de atac împotriva deciziei de restrângere a dreptului”.

Ioana Ene Dogioiu: CCR nu avea dreptul să aplice o sancțiune, o restrângere de drepturi individuale, tocmai, unei persoane, fără un proces echitabil, fără drepturi individuale și fără cale de atac

Cătălin Striblea: De acord, dar sunt niște amendamente aici. Că pesonajul în cauză vine cu un bagaj. 

Ioana Ene Dogioiu: „Mă interesează că CCR nu avea dreptul să aplice o sancțiune, o restrângere de drepturi individuale, tocmai, unei persoane, fără un proces echitabil, fără drepturi individuale și fără cale de atac. Și știi de unde știu asta? Din speța Kovesi. În care doamna Kovesi a câștigat la CEDO nu pentru că revocarea a fost corectă sau nu. Că CEDO nu ne-a zis asta. CEDO ne-a zis că a fost revocată, ceea ce înseamnă sancțiune disciplinară, fără să aibă cale de atac asupra acestei sancțiuni disciplinare”.

Ioana Ene Dogioiu: „Gravitatea momentului vine din depersonalizara lui și din precedentul extrem de abuz și arbitrariu care a fost creat”

Ioana Ene Dogioiu:  „Problema fundamental asta e: Dacă mâine, altă Curte Constituțională sau aceeași va înlătura din cursa electorală un candidat care dorește să facă referendum pentru monarhie, spunând că în felul acesta atacă ordinea constituțională, care spune că suntem republică? Ce se va întâmpla dacă poimâine vom avea niște demonstrații ca în 2017 și liderului lor îi va fi interzis să candideze de către CCR pe motiv că a atacat ordinea constituțională și instituțiile statului? […]. Gravitatea momentului vine din depersonalizara lui și din precedentul extrem de abuz și arbitrariu care a fost creat. Nu din faptul că doamna Șoșoacă va candida sau nu va candida. Acestea sunt chestii circumstanțiale de moment, neimportante. Important este ce s-a statuat de astăzi, începând. Mă rog, de sâmbătă”.

Cătălin Striblea: O altă componență a CCR știm că poate întoarce chestiunea aceasta din trecut. Judecățile celor 9 judecători vin și din subiectivitatea lor politică. Sunt dați de diverse formațiuni care dețin sau nu puterea acolo. Acum avem o putere unitară.

Ioana Ene Dogioiu: Și o vom avea. Curtea Constituțională s-a dovedit a fi devenit în timp o armă nucleară perfectă. Cine are Curtea Constituțională face orice, după cum vedem”.

Ioana Ene Dogioiu: „S-a mizat pe personalizarea speței și în felul acesta partea cealaltă de abuz să treacă neobservată”

Cătălin Striblea: Ce să sperat suspectul despre care vorbeai în condițiile în care ridică o sumedenie de întrebri asupra sa? PSD a reușit să ridice un val de ură împotriva sa. Ce să fi sperat, că Simion vine în turul II? E un calcul foarte prost. Nu știm dacă oamenii care o votează pe Șoșoacă o să îl voteze pe Simion.

Ioana Ene Dogioiu: „În mod evident, dacă a existat un asemenea calcul și prezumția mea este că da, atunci da, calculul este foarte prost […]. S-a mizat pe personalizarea speței și în felul acesta partea cealaltă de abuz să treacă neobservată. Interesant că în acest calcul politic, marele câștigător, din punctul meu de vedere, nu este nici Simion, nu este nici domnul Ciucă, ci marele câștigător doamna Lasconi. Partidul a jucat foarte bine această carte, în acest moment. Nu există nicio suspiciune în privința USR că ar fi putut influența această decizie a Curții. Nu au nicio treabă. Doamna Lasconi are acces, deși teoretic reprezintă un partid liberal-progresist, în zona religioasă. Știm că în zona aceea conservatoare doamna Lasconi și-a deschis larg o ușă, și-a deschis-o de mult și o are deschisă în continuare. Este femeie și se face o oarecare asociere cu doamna Șoșoacă. Are un stil mai bătăios și mai direct. În plus, a avut ocazia unei mișcări foarte interesante și foarte bune. Acea moțiune de cenzură. Pentru că acea moțiune de cenzură pune în fața PNL-ului oglinda ipocriziei”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Elena Calistru, Funky Citizens: Cred că e o eroare să ne ducem doar pe cazul doamnei Șoșoacă. Deciziile CCR creează un precedent și ar putea fi aplicate cu aceeași larghețe și în alte situații | VIDEO