PSD și PNL analizează dacă să-l retragă din cursa pentru Primăria Capitalei pe medicul Cătălin Cîrstoiu. O anchetă Hotnews a arătat că acesta a direcționat pacienți de la stat către clinica privată a familiei. Astfel, consultațiile se efectuau la privat, iar operațiile la stat. Practica este cunoscută pentru pacienții din România, ea apărând în mai multe spitale din țară. De altfel, în multe dintre clinicile lucrează medici care în prima parte a zilei pot fi găsiți în spitale de stat. Cât de corectă este această practică? Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei” de joi seara, a spus la Europa FM, în emisiunea „România în Direct” că „Tare mă tem că societatea românească mai degrabă vrea să se descarce și are nevoie de un personaj prin care să se descarce, prin care să personalizeze furia decât să găsească o soluție de fond. Pentru că soluția de fond la această problemă este nuanțată și nu este populară”. Ioana Ene Dogioiu vorbește și despre cum ar putea fi soluționată practica transferului.
Ioana Ene Dogioiu: „Eu am văzut azi o declarație a domnului Ciolacu care spunea, citez din memorie, <<Vremea independenței a cam apus>> sau <<S-a cam dus>>”
Cătălin Striblea: Mai este candidat domnul doctor Cîrstoiu la ora la care vorbim?
Ioana Ene Dogioiu: „Și vorbește despre un candidat care poate să fie și membru PSD și membru PNL, dar au convenit ca acela să nu fie Negoiță, Robert Negoiță să rămână la sectorul 3. Au convenit domnia sa și domnul Ciucă. Din această declarație eu deduc că s-a cam închis subiectul. Și că efortul momentului este să găsească înlocuitorul care de această dată înțelegem că va fi unul politic. Dintr-unul din cele două partide”.
Cătălin Striblea: Cine să fie? Ca să mergem cu acest fir mai departe.
Ioana Ene Dogioiu: „Nu știu. Îmi e foarte greu să spun. Îmi e foarte greu să spun, pentru că va fi foarte greu de găsit cineva care să nu aibă o mare respingere în celălalt partid. Îmi este extrem de greu să spun. Există mai multe variante; nu vreau eu să avansez nume, dar mi se pare că va fi foarte greu de mers mai departe chiar dacă se produce o împăcare, se produc niște explicații miraculoase din partea domnului Cîrstoiu.
Pentru că lucrurile au mers foarte departe. A fost atacul domnului Cîrstoiu aseară la adresa domnului Ciolacu spunându-i: Nu eu am venit la ușa ta să mă rog, retrage-mă tu. Ceea ce este un afront pe care sunt convinsă că domnul Ciolacu l-a simțit din plin. L-a luat în stomac. Și în general, cred că este foarte multă neîncredere deja între această variantă de candidat”.
Ioana Ene Dogioiu: „Domnul Iohannis este foarte preocupat în acest moment de propria viață și propriile proiecte de carieră ca să zic așa. Nu am informația că s-ar fi implicat în chestiunea din București”
Cătălin Striblea: Există mai multe informații cum că doctorul Cîrstoiu ar fi primit o binecuvântare de la Klaus Iohannis, că domnul președinte ar fi vrut și ar fi desemnat într-un fel acest candidat. E ceva ce știi și tu?
Ioana Ene Dogioiu: „Eu am rezerve în această ipoteză, măcar pentru că domnul Cîrstoiu are o apropiere de Traian Băsescu, iar Klaus Iohannis detestă fizic tot ceea ce are legătură cu domnul Traian Băsescu. Eu nu am această informație că domnul Iohannis ar fi binecuvântat. Domnul Iohannis este foarte preocupat în acest moment de propria viață și propriile proiecte de carieră ca să zic așa. Nu am informația că s-ar fi implicat în chestiunea din București. Dimpotrivă, am informația că tratează cu mare ușurință și cu o doză de superficialitate, dacă vreți, importanța alegerilor din Capitală care, până la urmă, ce să spun că îl interesează pe cel din Baia Mare foarte tare de București. Ratează momentul acesta de semnal”.
Ioana Ene Dogioiu: „Tare mă tem că societatea românească mai degrabă vrea să se descarce și are nevoie de un personaj prin care să se descarce, prin care să personalizeze furia decât să găsească o soluție de fond. Pentru că soluția de fond la această problemă este nuanțată și nu este populară”
Cătălin Striblea: Problema de fond, și anume faptul că doctorul Cîrstoiu ducea pacienți de la stat la privat. Invers, că este acolo o întreagă afacere cu incompatibilități, cu bani publici, firme private și așa mai departe. A fost abordată cât de cât în această coaliție? Adică, ei simt că este o problemă socială reală care ar trebui să-și găsească o rezolvare?
Ioana Ene Dogioiu: „În mod cert este o problemă socială reală, dar mă tem că așteaptă exact – așteaptă pentru că așa s-a întâmplat întotdeauna în societatea românească, ca după o inflamare de moment, în general legată de o anumită persoană, o inflamare care capătă un chip și un nume, cum a avut Jutsiția chipul și numele lui Dragnea – ca lucrurile să se stingă și să trecem la următorul scandal. Să fim cinstiți, așa se întâmplă. Tare mă tem că societatea românească mai degrabă vrea să se descarce și are nevoie de un personaj prin care să se descarce, prin care să personalizeze furia decât să găsească o soluție de fond. Pentru că soluția de fond la această problemă este nuanțată și nu este populară.
Și după părerea mea sunt două lucruri foarte clare: pe de-o parte nu poți să interzici medicului să lucreze și la stat și la privat. Nu poți. Soluția va fi… lasă că va fi profund neconstituțională pentru că este îngrădirea dreptului la muncă, dar dacă tot îți baleiază într-o direcție, având în vedere deficitul nostru mare de medici, cealaltă zonă va rămâne complet descoperită, iar zona în care vor baleia toți nu va face față logistic tuturor pacienților. Tu ai nevoie de ambele zone: și stat și privat. Și nu ai suficienți medici încât să faci împărțirea”.
Ioana Ene Dogioiu, despre transferul pacienților de la stat la privat și invers: Ce a început la stat se termină la stat, ce a început la privat e la privat
Ioana Ene Dogioiu: „În ceea ce privește transferul pacienților dintr-o parte în alta – el trebuie cu siguranță limitat. Dar mai trebuie înțeles foarte bine ceva: dreptul la asistență medicală presupune ca tu dacă ai nevoie să te duci la un ortodep – să luăm cazul în speță ca să nu ne ducem spre alții – trebuie să găsești în spital un ortoped care să te trateze în condiții decente într-un spital decent să te facă bine sau să-și dea toată silința în orice caz. Dar dacă tu vrei să te duci la ortopedul Cîrstoiu cu nume și prenume – unde vor să se mai ducă buluc alți o sută de mii de oameni – atunci există două variante:
- Varianta numărul 1, dar care nu se practică la noi și care este varianta corectă – vrei la stat, te așezi pe o listă de așteptare care trebuie să fie transparentă, cu numere de ordine, eventual să vezi în fiecare zi ce numere de ordine au intrat la consultație și la un moment dat vei ajunge și tu să te consulte medicul pe care l-ai ales, în speță Cîrstoiu.
- Sau dacă vrei mai repede și nu vrei lista asta de așteptare, te duci la privat și plătești.
Această împărțire ar trebui să fie dublată de alte două reguli esențiale: programul la stat al medicului să fie cu adevărat de minimum 6 ore pe zi. Nu stau două ore și fug la clinica privată. 6 ore în care să se vadă exact cât am consultat, cât am operat, câți pacienți am văzut de pe acea listă transparentă de așteptare.
Iar ce a început la stat se termină la stat.
M-a operat la stat, la stat îmi scoate fire, îmi pune pansamentele.
Ce a început la privat e la privat, pentru că și acolo e o problemă. Încep la privat, cazurile se complică, se ajunge la situații foarte urâte și atunci îi transferă la stat unde vine greul. Nu, îți faci clinică privată, o asigurare pentru asemenea situații și dacă ești nevoit să transferi pacientul la stat plătești statul din asigurarea aia, tu clinică privată”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” aici:
Sursa foto: Europa FM