Confidenţialitate

Ioana Ene Dogioiu, despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO: Nu România va deține funcția. „De câte ori l-ați văzut în CE că-și smulge hainele de pe el pentru interesul României?” | VIDEO

Președintele României – Klaus Iohannis – a anunțat în mod oficial, marți, 12 martie, că a decis „să intre în competiția pentru funcția de secretar general al NATO”, susținând că „își asumă această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea”. Într-o intervenție telefonică în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM, moderată de Cătălin Striblea, jurnalista Ioana Ene Dogioiu s-a referit la candidatura lui Klaus Iohannis nu ca la una reprezentând România, ci ca la o aspirație personală a președintelui – „o funcție pe persoană fizică”. „Intenția domnului Iohannis este să tragă această funcție în împărțirea de top jobs, în UE”, a declarat Ioana Ene Dogioiu la Europa FM.

Ioana Ene Dogioiu: „Nu România va deține șefia NATO – dacă va ajunge domnul Iohannis – așa cum deții președinția semestrială a UE, de exemplu”

Cătălin Striblea: Citez din tine: «Nu e nimic pentru România aici. Este strict pentru domnul Iohannis pe persoană fizică și ostoiește complexul nostru despre prima generație încălțată prin efortul întregului sat». De ce nu este nimic pentru România?

Ioana Ene Dogioiu: „Din același motiv pentru care nu poți să spui că România s-a dus la safari în Kenia. Că România nu a vizitat Zanzibarul și nici nu – cum a zis domnul Iohannis – îndeplinit aspirațiile celor care voiau să viziteze, să meargă să vadă elefanții în safari. Pentru că, dacă ne place sau nu, nu e nimic… îl auzeam pe ascultătorul dinainte spunând totul la plural. Avem, nu avem, facem, dregem. Nu facem, nu avem, nu facem și nu dregem. Este o funcție pe persoană fizică.

Mai mult decât atât. Domnul Iohannis sau domnul Stoltenberg, oricine, odată ajuns acolo, nu mai are voie, în primul rând, să fie român. El își pierde – sigur, nu în pașaport – dar își pierde cetățenia. El devine NATO și atât. Reprezentantul alianței. Imparțial, egal cu toată lumea. Nu aruncă chiftele peste gard în țara de origine. Nu că l-aș fi putut suspecta pe domnul Iohannis că ar fi făcut acest lucru și dacă ar fi putut. Dar haideți să înțelegem exact despre ce e vorba. Nu România va deține șefia NATO – dacă va ajunge domnul Iohannis – așa cum deții președinția semestrială a UE, de exemplu”.

Ioana Ene Dogioiu: „De câte ori l-ați văzut în Consiliul European că își smulge hainele de pe el pentru interesul României?”

Cătălin Striblea: În imaginația noastră… un om care e în funcția aceea poate trage niște sfori, nu?

Ioana Ene Dogioiu: „Ce sfori? Vedeți, noi avem chestia asta: lasă că îl punem pe ăla și trage pentru noi. Nu. Deci, dacă vrem să ne uităm corect la această funcție, ea nu este o funcție pe țară”.

Cătălin Striblea: Da, sunt de acord, dar vorbesc de culisele politicii. Sigur că domnul Iohannis nu poate să… din punctul de vedere al României.

Ioana Ene Dogioiu: „Bine, culisele politicii. Hai să zicem cum spui tu. Că se poate pe culisele politicii. Cât s-a întrebuințat domnul Iohannis pe culisele politicii, fiind președinte al României, atenție, nu într-o funcție în care trebuia să facă balet. Pur și simplu, fiind asumat președinte al României pentru interese gen Schengen. Sau orice altceva. De câte ori l-ați văzut în Consiliul European că își smulge hainele de pe el pentru interesul României? De câte ori? Eu nu l-am văzut. Nu știu dumneavoastră. De câte ori domnul Iohannis a fost mai mult decât pentru interesul său personal? De câte ori?”

Cătălin Striblea: Păi nu știu, să ne uităm la rezultate. Are jumătate de Schengen, e o țară stabilă, ancorată în războiul ăsta pentru Ucraina, e pro-european convins.

Ioana Ene Dogioiu: „Ok, ce chestie a aruncat peste gard? Pentru că noi așa spunem, că va trage sfori pentru România”.

Cătălin Striblea: Când tragem linie la final, da, pot să zic că la finalul mandatelor sale nu avem vize americane, nu avem Schengen pentru cetățeni în totalitate și în primul rând pentru cei economici…

Ioana Ene Dogioiu: „Nu suntem în EURO. Și cam… ce mare lucru?

Cătălin Striblea: Da, nu suntem în EURO. Dar la asta cred că s-a și renunțat. Cred că s-a dat deoparte”.

Ioana Ene Dogioiu: „O decizie foarte inteligentă, de altfel. Din punctul meu de vedere, amestecarea României în această poveste… a spune îndeplinesc aspirațiile voastre, candidez pentru România, cu alte cuvinte, fiți-mi și recunoscători”.

Ioana Ene Dogioiu: „Cuvântul «competiție», rostit oficial în context NATO este o premieră absolută”

Cătălin Striblea: Ca să înțeleagă și lumea. Asta spune în finalul discursului domnul Iohannis. 

Ioana Ene Dogioiu: „Din punctul meu de vedere este aproape o – nu în sens penal, să ne înțelegem, ci moral – o fraudă. Pentru că domnul Iohannis efectiv își maschează intențiile pe persoană fizică – care sunt foarte ok, fiecare om are dreptul la orice aspirație dorește și să își facă planul de carieră și de viață așa cum își dorește – nu e nimic de negat aici. Dar e o chestiune care e total în neregulă și pe care poate puțini au observat-o – asta apropo de cât de potrivit este domnul Iohannis pentru NATO. Nu știu dacă realizați, dar cuvântul «competiție», rostit oficial în context NATO este o premieră absolută. Niciodată până acum, la numirea unui nou secretar general NATO nu s-a pronunțat cuvântul competiție și nu a existat o competiție”.

Ioana Ene Dogioiu: Iohannis a pus reflectorul pe o falie Est-Vest, ceea ce nu e deloc în regulă”

Cătălin Striblea: Pentru că se făcea în culise. Ea exista, dar nu o comunicau.

Ioana Ene Dogioiu: „Era un joc de negociere foarte fin, dar niciodată nu a fost competiție publică. De ce? Pentru că NATO, prin esența ei, este o alianță de solidaritate și de unitate. Articolul 5, care e baza întregii construcții, asta ne spune: solidaritate și unitate. Orice competiție presupune antagonizarea. N-are cum să fie o competiție în care toată lumea este zen. Ne luptăm. Asta-i competiția. Exact de lucrul ăsta alianța nu are nevoie. Nu mai zic că nu are nevoie de asta cu războiul la graniță. Ce a creat domnul Iohannis deja? Păi domnul Iohannis a pus reflectorul pe o falie Est-Vest, ceea ce nu e deloc în regulă, fiind de braț, Doamne ferește cu Viktor Orban. Deci e minunată această asociere în sine. Și pe tot felul de fisuri care există intern și care acum explodează. Pentru că sigur, fiecare începe să se agite.

De aceea este și o oarecare stupoare în presa străină. Presa străină, exceptând acel decalog din Politico, în primă fază cel puțin a fost destul de reținută cu acest anunț oficial, care este sstupefiant. Nimeni nu a făcut asta niciodată până acum, până la domnul Iohannis.Din punctul meu de vedere, până la urmă, intenția domnului Iohannis nu cred că este neapărat să ocupe această funcție. Intenția domnului Iohannis este să tragă această funcție în împărțirea de top jobs, în UE, pe viitoarea construcție, pentru că oricum funcția va reveni unui european – s-o împingă acolo și, sigur, ca să renunțe și să deblocheze acest proces care propune unanimitate, consens, să primească o nouă dregătorie externă. Dar cred că cel mai important lucru e să ne scoatem din cap că e o funcție pentru România. Că nu are nicio treabă România aici”.

Ioana Ene Dogioiu: „Opozițiile domnului Rutte la intrarea României în Schengen au fost întotdeauna niște opoziții fundamentate”

Cătălin Striblea: Spui așa: într-adevăr, există o falie care nu se comunica. Statele estice nu îl înghit pe domnul Rutte. Din motive obiective. Din motive obiective sau subiective. Domnul Rutte a pus bețe în roate la tot estul Europei. Acuma, chiar cu intrarea asta în joc, varianta era să nu se comunice nimic sau ca țările astea să accepte șefia lui Mark Rutte, despre care Traian Băsescu, ai văzut ce a declarat ieri, ne disprețuiește.

Ioana Ene Dogioiu: „În ce îl privește pe domnul Băsescu, eu cred, cu toată simpatia, că uneori vârsta își mai spune și ea cuvântul în viața unui om. Eu am vorbit, de exemplu, de nenumărate ori despre domnul Rutte cu cel care era șeful cancelariei domniei sale. Domnul Cristian Diaconescu. Și care are o părere cu totul diferită despre domnul Rutte și despre olandezi. Și despre felul în care olandezii au tratat. Pentru că la noi chestiunea cu Olanda a fost o chestiune cu Schengen…”.

Cătălin Striblea: Este acceptabil pentru România să îl lase pe domnul Rutte acolo?

Ioana Ene Dogioiu:Nu văd niciun motiv pentru care nu ar fi acceptabil pentru România. Opozițiile domnului Rutte la intrarea României în Schengen au fost întotdeauna niște opoziții fundamentate. Nu au fost de tip austriac. Au fost de tip MCV, justiție, și noi toți, la vremea respectivă consideram că Olanda are dreptate și că puterea de la București nu merită acest cec înalt care venea de acolo”.

Ioana Ene Dogioiu: „Mașinăria diplomatică românească duduie acum”

Cătălin Striblea: „Foarte bine că ai spus asta, pentru că acum poți să răspunzi și la întrebarea asta: merită România să aibă o astfel de funcție la NATO?”

Ioana Ene Dogioiu: „Nu va avea România. Numai ce am spus. Nu va fi o funcție a României. Și aici îmi permit să îl contrazic pe Sebastian Zacman, cu toată prietenia. În cazul domnului Geoană, da, a existat un acord al statului român, pentru că nu se putea fără, adică trebuie o semnătură formală din partea Guvernului țării din care provii. Însă 99% din succesul domnului Geoana a fost un succes personal.”

Sebastian Zachmann: „Nu am negat asta. Am și zis. CV-ul domnului Geoană chiar a vorbit pentru domnia sa decât au făcut-o politicienii de la București. Dar, de obicei, la împărțirea unor astfel de funcții, știm din trecut că Guvernul României mai degrabă a băgat bețe în roate când nu era un favorit al său. Doamna Kovesi”.

Ioana Ene Dogioiu: „În cel mai bun caz nu s-a opus. Dar nimeni nu a tras pentru domnul Geoană. Aici este un alt lucru revoltător. Știi cum duduie mașinăria diplomatică românească în acest moment? Deci este o frenezie și o disperare, pe toate canalele. Și în Statele Unite, și în capitalele Europei, peste tot. Diplomații români sunt ca niște furnicuțe. Fiecare bate la uși, intră pe geam, iese pe horn, este o nebunie. A fost așa ceva pentru Schengen? Sau când a fost vreun interes al României în joc vreodată? Vă aduceți aminte? Nu, am creat o atmosferă de stadion. Ceea ce domnul Iohannis încearcă și acum să creeze – o atmosferă de stadion: România, Naționala!”

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Klaus Iohannis, pentru Politico, după ce și-a anunțat candidatura la șefia NATO: „A sosit momentul pentru ca NATO să se pregătească pentru viitor” | AUDIO