Confidenţialitate

Ioan Stanomir: Viktor Orban s-a descalificat moral când a sugerat că războiul din Ucraina poate fi justificat prin tratamentul aplicat de Ucraina minorităților naționale | VIDEO

Premierul Viktor Orban a câștigat un nou mandat în Ungaria și a fost felicitat de către Vladimir Putin. Ce impact are acest gest asupra Uniunii Europene și asupra noastră, țara în care Viktor Orban controlează diverse grupări. Ioan Stanomir, invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” a explicat situația la Europa FM.

„Eu aș fi foarte prudent. În primul rând, UDMR-ul trebuie privit ca o formațiune politică care a fost aliata mai tuturor partidelor de la noi, cu bune și cu rele. Și cred că integrarea UDMR în formațiunile de guvernare de la noi a reprezentat un element dintr-un model de pacificare etnică în anii de după tragedia de la Târgu Mureș. Repet, departe de a fi un admirator necondiționat al UDMR și al pozițiilor echivoce ale UDMR-ului în privința statului de drept”, a spus politologul Ioan Stanomir.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ioan Stanomir: Viktor Orban s-a descalificat moral când a încercat să sugereze că războiul din Ucraina poate fi justificat prin tratamentul aplicat de Ucraina minorităților naționale

„Pe de altă parte, Viktor Orban are o problemă nu doar cu Uniunea Europeană, cred că are o problemă în primul rând cu foștii săi aliați din Grupul de la Visegrád – pentru că dacă vă uitați, invazia din Ucraina, războiul din Ucraina, că așa trebuie el numit corect, i-a îndepărtat pe polonezi și pe cehi și slovaci de Ungaria. Pentru că foarte mult, din păcate, s-a insistat pe această unitate de monolit. Vorbeam de regimurile de la Budapesta și de la Varșovia. Este o eroare după părerea mea. Regimul de la Varșovia este un regim conservator, dar anti sovietic și anti rus. Regimul de la Budapesta este un regim mult mai ambiguu, ca să mă exprim elegant în privința atitudinii față de Rusia. Și unde cred că Viktor Orban s-a descalificat moral a fost în momentul în care a încercat să sugereze că războiul din Ucraina poate fi justificat prin tratamentul aplicat de Ucraina minorităților naționale”, a adăugat Ioan Stanomir.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ioan Stanomir: Trebuie să ne opunem invaziei criminale a Rusiei împotriva Ucrainei, după care să reconstruim punțile

„Eu cred că ordine abordării este alta: trebuie să ne opunem invaziei criminale a Rusiei împotriva Ucrainei după care să reconstruim punțile pentru că paradoxul face ca această crimă împotriva dreptului internațional comisă de Rusia să fie și o ocazie pentru națiunile noastre să-și regândească relațiile. De exemplu, între români și ucraineni, între polonezi și ucraineni. Cei care au minimă memorie istorică știu cât de complicate au fost relațiile între polonezi și ucraineni până târziu în anii 40-50. Ceea ce observăm azi este o imensă solidaritate care dovește două lucruri: minciuna panslavistă și posibilitatea reconstruirii de punți umane nu între națiuni ca abstracțiuni, ci între oameni, pentru că oamenii care-i primesc pe ucrainei azi în România, în Polonia, în Ungaria, sunt oameni care înțeleg un fapt elementar: ei puteau fi în locul celor care-și pierd avutul când blocurile le sunt bombardate”, a explicat politologul Ioan Stanomir la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Tudor Mușat și Ioan Stanomir aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: SUA impune Rusiei noi sancțiuni care le vizează pe fiicele lui Vladimir Putin