Volatilitatea înseamnă predispoziția unui lucru sau unei valori la schimbări drastice și rapide. De regula, volatilitatea marchează o schimbare negativă. Tocmai de aceea, piețele volatile sunt de regulă evitate de investitori. Totuși, trebuie menționat și faptul că acestea pot fi, de obicei, extrem de profitabile.
Pe scurt, o piață volatilă nu este o înșelătorie, ci mai degrabă o piață mai greu de gestionat. Astfel, cei care vor să facă investiții la bursă și dau peste astfel de piețe trebuie să se informeze cât de cât înainte de a interacționa cu volatilitatea acestora.
Din moment ce valorile și sumele afișate de o astfel de piață se pot schimba într-o secundă, mai multe lucruri trebuie luate în considerare – pe lângă strategie și tactica de investiții.
Piețele volatile și investițiile pe termen lung
Evident, fiecare investiție pe termen lung făcută de un investitor se dorește a fi o investiție sigură. Totuși, atunci când acesta are de-a face cu o piață volatilă, instinctul de a se retrage dintr-o tranzacție sau piață poate apărea zilnic – sau chiar de mai multe ori pe zi.
Piețele volatile pot scădea în valoare drastic, chiar și până aproape de zero, în doar câteva minute. Atunci când acest lucru se întâmplă, majoritatea investitorilor se sperie și se retrag, chiar dacă această mișcare nu este deloc benefică pentru ei și pentru portofoliul lor de investiții.
Ceea ce majoritatea nu înțeleg este faptul că această volatilitate este inevitabilă și are doar un efect pe termen scurt. Astfel, investițiile pe termen lung, făcute în baza cercetării conștiincioase, după cum s-ar spune, nu vor avea de suferit de pe urma volatilității de moment.
Cum se realizează tranzacții și investiții sigure într-o piață volatilă?
Există câteva lucruri pe care orice investitor ar trebuie să le țină minte atunci când interacționează cu o piață volatilă. Câteva dintre cele mai importante sunt:
- Ignorarea fluctuațiilor și volatilității pe termen scurt. Chiar dacă are loc o mișcare drastică a valorii, piața se va redresa singură, mai devreme sau mai târziu;
- Menținerea unui scop pe termen lung care să nu fie afectat de mișcările pe termen scurt ale pieței. Este foarte important totodată ca investitorii să fie pregătiți și să investească informat în acțiuni și companii care sunt cu adevărat de viitor;
- Găsirea companiilor care au câștiguri constante și se dezvoltă de la an la an. Acestea, chiar dacă sunt predispuse volatilității, nu vor fi afectate pe termen lung de aceasta. Ba chiar mai mult, investitorii pot folosi perioadele de volatilitate ale acestor companii pentru a cumpăra acțiuni și îmbunătăți portofoliul;
- Evitarea tranzacțiilor în perioade de volatilitate. Toți investitorii vor ori să vândă, ori să cumpere în astfel de perioade. Astfel, apar întârzieri în executarea comenzilor de vânzare/cumpărare, caz în care aceștia pot pierde mai mult din valoarea portofoliului lor sau pot plăti mai mult decât se așteptau pe o acțiune;
- Folosirea funcției de ordin limită. Această funcție este ideală pentru gestionarea unei piețe volatile. Atunci când acțiunile ating o anumită valoarea, funcția de ordin limită va vinde sau va cumpăra un număr prestabilit de acțiuni, conform dorințelor investitorului. Astfel, acesta are posibilitatea de a-și proteja portofoliul.
Cum se investește sigur într-o piață volatilă?
Răspunsul este destul de scurt și la obiect, după cum s-ar spune. Mai exact, nu contează cum este piața dacă investitorul și-a făcut temele. Cumpărarea de acțiuni ale unei companii care are un viitor iar acesta reiese din analize de piață și alte informații nu va fi niciodată pusă în pericol de perioadele de volatilitate.
Totodată, investitorii nu trebuie să reacționeze controlați de impulsuri. Volatilitatea unei piețe le poate distruge chiar și peste 50% din valoarea portofoliului lor de investiții. Totuși, dacă aceștia au încredere în compania în care au investit, atunci volatilitatea nu ar trebui să îi sperie.
Desigur, dacă se țin la curent cu ultimele știri și vești legate de compania respectivă, investitorii vor putea vinde acțiuni, în cazul veștilor proaste, cu mult timp înainte ca piața să fie afectată de volatilitate.