Confidenţialitate

Investigaţii în cardiologie

Bătăile inimii sunt controlate de către un sistem propriu situat la nivelul atriilor care generează impulsuri electrice ce contractă miocardul. Electrocardiograma reprezintă înregistrarea activității electrice de la nivelul cordului sub forma unui grafic imprimat pe hârtie. Este o investigație nedureroasă și sigură care evaluează ritmul și frecvența bătăilor inimii și este extrem de utilă în diagnosticul anginei pectorale, infarctului miocardic, fibrilației atriale și multor altor afecțiuni cardiace.

Ecografia cardiacă reprezintă explorarea inimii cu ajutorul ultrasunetelor. Astfel, nu iradiază și aduce numeroase informații despre dimensiunile camerelor inimii și despre funcționarea valvelor cardiace.

Este recomandată pacienților care prezintă simptome de boală cardiacă și a devenit un instrument indispensabil pentru diagnostic.

Atunci când este necesară supravegherea ritmului cardiac se apelează la monitorizarea Holter, care constă în purtarea unui aparat de dimensiuni mici timp de 24 de ore în jurul taliei și cu electrozi aplicați la nivelul pieptului, care înregistrează activitatea cardiacă din întreaga zi. Nu necesita nici imobilizare la pat și nici spitalizare. Accesele de palpitații se înregistrează în memoria aparatului, iar a doua zi, medicul cardiolog le poate vizualiza cu ajutorul unui computer.

Boala cardiacă ischemică manifestată prin angina pectorală sau infarctul miocardic, apare atunci când vasele care vascularizează inima, numite artere coronare, nu mai aprovizionează mușchiului inimii cu oxigenul necesar bunei funcționări. Fumatul sau nivelul crescut de colesterol din sânge care se depune în pereții vaselor reprezintă principalele cauze.

Testul de efort este o investigatie folosita pentru a evalua functia cardica in raport cu efortul fizic. Persoana testată merge pe o bandă de alergat, urmand un anumit protocol, care presupune cresterea gradata a vitezei și înclinării benzii. Astfel, este evaluată activitatea cardiacă în condiții de efort, evaluare necesară în boala ischemică a inimii pentru stabilirea tratamentului optim.

În urma unui test de efort la care pacientul a prezentat dureri în piept sau modificări majore ale activității cardiace, medicul cardiolog vă poate recomanda efectuarea unei coronarografii, pentru a evalua starea arterelor coronare, mai precis cât de înfundate sunt acestea,.

Această metodă de diagnostic constă în introducerea unui tub subțire frecvent pe calea unui vas de la nivelul coapsei până la nivelul inimii.

Apoi se injectează o substanță de contrast în arterele coronare care vor deveni vizibile sub razele X si vor putea fi observate pe un ecran.

Astfel, se identifică locul în care vasele cordului sunt îngustate sau blocate si se permite alegerea metodei optime pentru tratarea bolii coronariene.

Coronarografia nu necesită anestezie generală, ci doar locală la nivelul unuia dintre membrele inferioare. Pacientul este conștient pe parcursul întregii proceduri.