Fenomen straniu pe plaja din Mamaia Nord. Țărmul mării a fost invadat de sute de meduze de culoare albăstruie. Potrivit specialiștilor, meduzele apar din cauza temperaturilor ridicate ale apei mării.
Meduzele albastre apar de obicei la începutul toamnei. Anul trecut, plaja din Mamaia a fost invadată chiar în luna noiembrie.
Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, Constanța, susțin că prezenţa meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada toamnei și a curenților marini.
Se aglomerează in căutare de hrană în zonele de mică adâncime. In aceste zile, vântul bate dinspre sud, meduzele sunt împinse de valuri spre plajă. La adâncii de 1 metru, în apă, se reproduc și mor.
Așa se explică eșuările masive din ultimele zile. Biologii susțin că eșuările nu sunt legate de vreo poluare marină. Resturile sunt apoi luate de valuri și, având în vedere că 90% din corp e apă, ele intră imediat în procesul de transformare.
Exemplarele prelevate de pe plajă au arătat, de altfel, că este vorba de o specie comună, și anume Rhizostoma pulmo, așa numita meduză de apă caldă, cea mai mare meduză din Marea Neagră. Nu este periculoasă pentru oameni. Specia se mai găsește în estul Mediteranei și Oceanul Atlantic.
Ghiulfer Predescu