Sajid Javid, secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, a spus, marți dimineață, că Rusia a intrat cu mai multe tancuri și trupe pe teritoriul Ucrainei, semn că o invazie este iminentă, notează BBC.
Acesta a declarat, pentru Sky News, că „ne trezim într-o zi foarte întunecată pentru Europa. Este clar din ce am văzut până acum și din ce am aflat azi că președintele Rusiei, Putin, a decis să atace suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială.”
Marea Britanie a transmis dintotdeauna că acest gest este „inacceptabil”.
„Am văzut că a recunoscut aceste regiuni separatiste estice din Ucraina și putem spune deja că a trimis tancuri și trupe, așa că putem trage concluzia că invazia asupra Ucrainei a început”, a adăugat Sajid Javid pentru postul britanic.
Un martor Reuters spune că a văzut tancuri și alte echipamente militare în timp ce erau mutate prin orașul Donețk, după ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei și a ordonat armatei să pătrundă în teritorii pentru „a menține pacea”.
Secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie spune că au fost „eforturi uriașe” din partea Londrei pentru a avea dialoguri cu Rusia, „dar clar președintele Putin a ales o variantă diferită și nu putem permite așa ceva”.
Sajid Javid a mai declarat pentru BBC că Boris Johnson discută în cadrul unei întrevederi Cobra ce sancțiuni vor fi aplicate nu doar Rusiei, ci și „indivizilor, companiilor și afacerilor care au legături cu regimul” de la Moscova.
Premierul britanic Boris Johnson va susține o declarație în Parlament în cusul zilei de marți, după întrevederea de urgență cu privire la stabilirea unor sancțiuni împotriva Rusiei.
Cu toate acestea, este mult mai puțin decât voia Vladimir Putin să obțină, spune la Europa FM istoricul Armand Goșu. El crede că s-a ajuns aici pentru că Occidentul a fost mult mai atent de această dată la mișcările Rusiei.
Istoricul Armand Goșu în emisiunea Deșteptarea la Europa FM:
„Rusia așteaptă ca să-ți întorci privirea să te facă la buzunare. De astă dată, privirile de la Washington, Londra, Berlin, Bruxelles, toate privirile au fost ațintite spre mâinile Rusiei, astfel încât Rusia a trebuit să meargă pe un scenariu georgian a fost limpede lucrul ăsta undeva vineri, iar scenariul georgian era varianta care oferea cele mai mici câștiguri teritoriale Rusiei. Evident, asta nu înseamnă că s-a terminat criza.”
Între timp, pe teren, observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au înregistrat în 48 de ore peste 3.200 de noi încălcări ale armistiţiului care ar trebui să fie în vigoare în estul Ucrainei, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, aflate parţial sub controlul separatiştilor pro-ruşi.
Intensitatea violenţelor din estul Ucrainei, scena unui război de opt ani cu separatiştii susţinuţi de Moscova, a crescut brusc săptămâna trecută, pe fondul temerilor privind o iminentă invazie rusă, în timp ce Moscova a relocat de mai multe săptămâni zeci de mii de soldaţi la frontiera ucraineană.
Autor: Narcis Roșioru