În clasele cu cel puțin 25 de elevi, trebuie să se facă periodic rotirea elevilor în bănci, așa a stabilit Ministerul Educației. Măsura apare în metodologia privind prevenirea și combaterea segregării școlare care a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 9 ianuarie. Cât de des se va schimba locul elevilor în bănci aflăm de la Florentina Mihăiță:
Un an școlar are cinci module și cel puțin o dată pe modul educațional, trebuie să se facă rotirea elevilor în bănci pentru a preveni segregarea copiilor pe diverse criterii.
Potrivit metodologiei de combatere a segregării școlare publicate în Monitorul Oficial, această rotire se va face dacă într-o clasă sunt cel puțin 25 de elevi, iar sala păstrează amenajarea spațială pe șiruri de bănci. În ultimele două bănci nu vor fi mutați elevi care aparțin grupurilor vulnerabile.
Rotirea elevilor nu se mai face dacă băncile sunt așezate în cerc, semicerc sau dacă sala de clasă este un amfiteatru.
Sorana Scutelnicu, învățătoare în Aiud, județul Alba: „O mutare continuă continuă a elevilor i-ar scoate pe copii din starea de confort foarte des”
„Am elevi cu tehnici educative speciale pe care, desigur, trebuie să îi țin lângă mine. Am elevi care au un temperament mai vulcanic, sunt mai agitați, mai vorbăreți – și pe ei trebuie să îi țin mai în față. În momentul în care i-aș muta mai în spate, să zicem că este necesară această rotire, aș pierde disciplina din clasă. E foarte greu să găsești formula ideală, dar poți să faci diverse așezări în bancă în funcție de conținutul predat. În grupe de lucru, în formă de V. Banca ta îți dă o anume stare de siguranță, de loc al tău. O mutare continuă a elevilor i-ar scoate pe copii din starea de confort foarte des”, a declarat Sorana Scutelnicu, învățătoare în Aiud.
Noile reguli au fost stabilite de Ministerul Educației, deoarece de multe ori, în ultimele bănci sunt mutați elevii cu rezultate școlare slabe. Alteori, se produc segregări pe criteriul etnic, al dizabilității sau al cerințelor educaționale speciale ori e luat în calcul statutul socio-economic al părinților elevului.
Sursa foto: Shutterstock