Școlile doctorale din cadrul universităților nu vor mai fi evaluate în acest an, anunță la Interviurile Europa FM, ministrul Educației, Pavel Năstase.
Anul trecut, fostul ministru, Mircea Dumitru, anunța evaluarea tuturor școlilor doctorale, după ce nenumărați politicieni au fost acuzați că au plagiat.
Printre aceștia, fostul premier Victor Ponta și fostul ministru de Interne Petre Tobă, cărora ministrul de atunci le-a retras titlurile de doctor.
În plus, numărul celor care s-au înscris la doctorat a scăzut cu peste 7 mii în ultimii ani.
La Interviurile Europa FM, Pavel Năstase a declarat că planul fostului ministru ca școlile doctorale să fie evaluate de experți internaționali nu mai este de actualitate pentru moment.
El se va întâlni săptămâna viitoare cu șefii universităților pentru a discuta despre calitatea studiilor doctorale.
Vă reamintim, nicio universitate din România nu se află în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din lume.
Pe de altă parte, la Interviurile Europa FM, Anca Grădinaru l-a întrebat pe ministrul Educației despre situația profesională a premierului Sorin Grindeanu.
Potrivit site-ului PressOne, care a dezvăluit în ultimii ani nenumărate plagiate, Sorin Grindeanu a ajuns în anul 2000, asistent universitar precizând în dosarul de concurs că lucrează la trei cărți.
“La acel moment, el a menționat în dosarul de concurs trei cărți proprii aflate “în curs de publicare”, printre care și “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”.
După publicarea, în 5 ianuarie 2017, a primului articol referitor la cărțile din CV-ul premierului, am continuat să căutăm volumul “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”.
În acest sens, am solicitat Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara (UVT) conținutul dosarului de concurs depus de Sorin Grindeanu atunci când, în calitate de preparator, a susținut examenul pentru a deveni asistent universitar.
Conducerea Facultății ne-a comunicat că, potrivit dosarului din 2000, volumul “Integrala Lebesgue-Radon…” era anunţat ca fiind în stadiu de publicare. Adică Sorin Grindeanu nu a depus atunci varianta în format fizic a acestui titlu.
Au trecut 17 ani şi volumul nu este de găsit nici astăzi în vreo bibliotecă universitară sau județeană, şi nici la Biblioteca Națională din Bucureşti, care, teoretic, arhivează tot ce se publică în ţară”, scriu jurnaliștii de la PressOne.
Ministrul Educației, Pavel Năstase spune însă acum, că dacă o carte a fost publicată, ea trebuie să existe la Biblioteca Națională.
Interviul cu ministrul Educației îl puteți asculta pe interviuri.europafm.ro