Confidenţialitate

Inundațiile, un efect direct al încălzirii globale. Roxana Bojariu, climatolog: Avem o nouă ordine climatică. Fenomenele extreme vor avea o frecvență, o intensitate și o durată mai mare | VIDEO

Inundațiile din ultimele zile și valurile de căldură extremă din timpul verii sunt un efect direct al încălzirii globale, spun specialiștii. Tiparele vremii se modifică, iar aceste schimbări se manifestă prin fenomenele metorologice extreme la care suntem martori. Roxana Bojariu, climatolog, a explicat în emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – că încălzirea globală alimentează cu o cantitate sporită de energie sistemele de vreme obișnuite pentru un loc și o perioadă din an. „Asta se vede în manifestările acestor sisteme de vreme”, a spus climatologul. Avem o nouă ordine climatică – este de părere Roxana Bojariu. Specialistul a avertizat că de acum încolo trebuie să ne așteptăm la fenomenele extreme cu intensitate, durată și frecvență mai mare.

Roxana Bojariu: „A existat un transfer de aer foarte rece înainte de declanșarea acestor inundații” / „Fondul, până la urmă, este unul al încălzirii globale”

Cătălin Striblea: De ce ploile aceastea atât de mari în centrul Europei, înțeleg că e o masă mai mare de aer rece, prinsă între niște mase cu temperaturi de aer cald. Am zis bine?

Roxana Bojariu: „Da, foarte simplificat, da. A existat un transfer de aer foarte rece înainte de declanșarea acestor inundații, cu mai multe zile înainte. La 10 septembrie, poate chiar mai devreme, acel transport de aer rece care a ajuns deasupra Mediteranei calde a generat sistemul de joasă presiune, ciclonul. Ciclonul s-a deplasat, dar nu foarte mult, ajuns într-un blocaj în zona Europei Centrale și de Est, pentru că exista presiune mai ridicată la est, la nord și aveam și în înălțime izolat un nucleu de aer rece din acel transport inițial. Ori condițiile erau de furtună perfectă, din păcate.

Pentru că acest ciclon blocat pe aceeași arie a continuat să se realimenteze deasupra unei Mări Negre foarte calde. Temperatura la suprafața Mării Negre și acum este mai ridicată cu patru grade decât ar fi normal în această perioadă a anului. O cantitate mai mare a de vapori de apă a fost introdusă în sistem, a alimentat ciclonul și, de fapt, a realimentat tot timpul, pentru că ciclonul s-a învârtit deasupra acelorași zone mai multe zile. Din păcate, am avut acest impact. Fondul, până la urmă, este unul al încălzirii globale. Pentru că, vă aduc aminte, și în cazul inundațiilor din Germania de acum câțiva ani. Și acolo am avut niște cantități de precipitații extraordinar de mari.

Cum funcționează lucrurile? Sunt sisteme de vreme care sunt obișnuite pentru locul și perioada din an, numai că încălzirea globală le alimentează cu o cantitate sporită de energie, și asta se vede în manifestările acestor sisteme de vreme”.

Roxana Bojariu: Tiparele vremii au acum un fond de energie, de căldură, de vapori de apă mult mai mare cu care sunt alimentate

Cătălin Striblea: Asta trebuie să ne explicați. Multă lume nici nu crede, nici nu vrea să se uite, dar cum se întâmplă… de unde vine această contribuție sporită de energie? Asta aș vrea să înțeleagă oameniii.

Roxana Bojariu: „Vine din efectul creșterii temperaturii medii globale. De fapt, acesta este un simptom, dar gândiți-vă că omul, prin emisiile de gaze cu efect de seră – dioxid de carbon, metan, diozid de azot – modifică compoziția atmosferei. Aceste gaze lasă să treacă radiația solară directă, dar absorb radiația de undă lungă emisă de suprafața încălzită. Și atunci, practic, în sistem ai mai multă căldură și ai cu atât mai multă căldură cu cât concentrația acestor gaze e mai mare. Le zicem noi radiativ active, tocmai pentru că se petrece acest fenomen fizic foarte cunoscut, de intensificare a efectului de seră.

Având mai multă căldură în sistem, până la urmă această căldură vine și cu o cantitate mai mare de vapori de apă, pentru că nu doar atmosfera se încălzește. Se încălzesc în timp și oceanele, și mările. Din păcate am avut recorduri și în oceanele și mările lumii, nu doar în atmosferă. Toate aceste lucruri modifică tiparele vremii care au existat, există și vor exista, independent de acțiunea directă a omului, dar ele au acum un fond de energie, de căldură, de vapori de apă mult mai mare cu care sunt alimentate”.

Roxana Bojariu: Avem o nouă ordine climatică. Fenomenele extreme vor avea o intensitate mai mare, unele dintre ele și frecvență și durată mai mare

Cătălin Striblea: Sunteți de acord cu afirmația aceasta pe care am zis-o la începutul emisiunii, că de acum, în viețile noastre, vom avea alternanță de călduri mari pe timpul verii, din ce în ce mai mari și furtuni extreme?

Roxana Bojariu: „Da, depinzând și de zona unde suntem. Pentru că factorii locali modelează, nuanțează răspunsul la încălzirea globală. Și atunci, acești factori locali sunt foarte diverși. De exemplu, una este să locuiești foarte aproape de ocean, alta este într-o zonă de munte, dar efectul per total este acela de creștere a temperaturii și de modificare a tiparelor vremii. De acum încolo trebuie să ne așteptăm, de fapt, deja vedem… Fenomenele extreme vor avea o intensitate mai mare, unele dintre ele și frecvență și durată mai mare, tocmai pentru că avem o nouă ordine climatică”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Stare de alertă la nivelul județelor Galați și Vaslui în urma inundațiilor care au afectat zeci de localități