Preşedintele Donald Trump a mulţumit României pentru faptul că a participat activ la coaliţia împotriva terorismului şi a salutat eforturile depuse de România pentru creşterea finanţării Apărării.
“Fac apel către toate naţiunile să nu mai susţină terorismul şi să nu îi mai susţină pe oameni să ucidă alţi oameni, trebuie oprită finanţarea terorismului, trebuie să oprim crimele“, a spus preşedintele Statelor Unite în conferinţa de presă comună cu Klaus Iohannis.
El a mulţumit poporului român pentru lupta împotriva terorismului, spunând că România a facut foarte multe în această privinţă. ”Mulţumesc poporului român pentru contribuţia la apărarea comună şi pentru lupta împotriva ameninţării malefice a terorismului. A trecut prin mari dificultăţi şi a făcut un drum lung şi a făcut multe. România a fost un membru valoros al coaliţiei împotriva ISIS şi este al patrulea contributor cu trupe în Afganistan. 23 dintre cetăţenii voştri au plătit preţul suprem şi America le onorează sacrificiul”, a spus preşedintele SUA.
”Sunt foarte fericit că am avut o întâlnire atât de bună darorită modului d-voastră ferm de aconduce dar și datorită parteneriatului nostru puternic. Celebrăm 20 de ani, este important să știm că acest parteneriat cu SUA a modelat tara voastra și România este astăzi cu o democrație consolidată, se afla alături de trupele americane în Afghanistan și Irak. Acest parteneriat a contribuit la românia de astzăi,. cred că acest paretyenriat trebuie să devină și ami puternic , trebuie să definească relațiile noastre bilaterale”, a declarat Klaus Iohannis.
”Sunt foarte bucuros că datorită modului dumneavoastră puternic de a conduce, NATO s-a implicat și mai mult. Trebuie să împrățim sarcinile în cadrul NATO. De aceaa România este ărima țară care crește la 2% cheltuielile pentru Apărare. O parte semnificative a acestui parenberiat se referă la cheltuielile strategice”, a spus președintele României, în timpul conferinței de preă.
”România este conștientă că se află pe flancul estic și ne bazăm foarte mult pe parteneriatul nostru. Pe de altă parte parteneriatul este o oportuinitate uriașă de a se dezvolta și pe plan comercial. Este în interesul dumnevoastră , dle președinte, de a avea o Uniune Europeana puternică, ca partener. (…) Relațiile noastre transatlantice nu sunt doar despre diplomație, politică, sunt baza relației noastre. (…) NATO și UE trebuie să lucreze împreună, astfel încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternică, o Europă mai puternică”, a mai completat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că toată lumea este îngrijorată de acţiunile Rusiei, dar este nevoie de un dialog care trebuie să ducă la o soluţie fezabilă pentru descurajarea Rusiei.
“Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat trebuie să te ducă către a fi pregătit. Trebuie să fim foarte clari, foarte deschişi dacă vorbim despre Rusia şi cu Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar, pe de altă parte, avem nevoie de ceea ce noi toţi am decis la NATO – o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluţie fezabilă”, a afirmat Klaus Iohhannis, întrebat cât de îngrijoraţi ar trebui să fim pentru ceea ce face Rusia.