Confidenţialitate

Întrebarea ascultătorului: „Ce ar însemna victoria pentru Ucraina? Dar pentru Rusia?” Răspunsurile lui Cosmin Popa, istoric și cercetător științific

La aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina, Cosmin Popa, istoric și cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, a vorbit la România în Direct despre ce ar însemna victoria pentru fiecare dintre cele două țări, în urma unei întrebări puse de un ascultător Europa FM.

Cosmin Popa a explicat mai întâi ce ar însemna victoria pentru Ucraina:

„În momentul de față Ucraina spune vrem să eliberăm tot teritoriul național și foarte bine că spune lucrul ăsta pentru că s-ar putea ca noi să nu avem o proprietate foarte corectă a dramelor din acea țară. Suferințele, sacrificiile, distrugerile în acea țară sunt colosale și toate trebuie să aibă o explicație, să aibă un obiectiv iar obiectivul acesta este eliberarea teritoriului național. Nu se poate ajunge la negocieri serioase cu Rusia decât plecându-se de la poziții dacă nu extreme, cel puțin maximale. Orice semn cum că Ucraina ar putea ceda ceva oficial Rusiei nu ar fi decât o greșeală ireparabilă. Varianta oficială este da, vrem eliberarea teritoriului național și așa va trebui să fie, inclusiv Crimeea, însă este evident și au fost dovezi foarte clare că Ucraina este gata să negocieze, dar negocieri seriose, nu executarea unor ultimatumuri așa cum a încercat Rusia.”

Cosmin Popa: Rusia nu are o planificare politică a războiului

Cu alte cuvinte, e greu de văzut dacă Vladimir Putin are în acest moment o idee clară despre ce ar putea să însemne o victorie. Asta pentru că planurile i-au fost date peste cap la scurt timp după ce a invadat țara vecină.

Explică istoricul Cosmin Popa:

„Știți care este cel mai mare pericol în momentul de față? Că Rusia nu are o planificare politică a acestui război. Putin a devenit imprevizibil și, prin asta, toată Rusia a devenit imprevizibilă. Proiecția politică a lui Putin, planurile sale s-au schimbat în funcție de realitatea de pe teren. A plecat cu gândul că va trece Ucraina prin foc și sabie 2-3 zile și va ajunge la granițele NATO și va cere, practic, formarea unui NATO cu 7 viteze și a ajuns în momentul de față la o viziune pe termen scurt a acestui război, care ține practic de conservarea unor câștiguri teritoriale în sud-estul Ucrainei și de susținerea unor ficțiuni geografice, cum sunt cele legate de Zaporojie și de Herson. În momentul de față nu există un plan mare, o viziune a Rusiei cu privire la organizarea politică a acestui conflict sau a perioadei post-conflict. Rusia este imprevizibilă iar o țară cu armament nuclear imprevizibilă, cu instituții neclare… (…). Au rămas în vigoare doar procedurile militare, ceea ce îmi dă mie o mare speranță, înseamnă că există o discuție rațională între structurile militare, dar politic este mult mai periculos.”

Foto: Shutterstock

Citește și: Cosmin Popa, istoric: „Putin nu se sprijină pe oligarhi, ci pe masele conservatoare din satele și orașele mici din Rusia” | VIDEO