Filmul „Între chin și Amin”, în regia lui Toma Enache, care aduce în lumină terifiantul „experiment de la Pitești”, are premiera marți, 1 octombrie, la Cinema Pro,București. Apoi, lungmetrajul este prezentat în peste 30 de orașe din țară, cu participarea protagoniștilor. Astfel este marcată intrarea în cinematografe „Între chin și Amin” din primele zile ale lunii octombrie.
Actorii din distribuția filmului „Între chin și Amin” au publicat pe rețelele de socializare mărturii de pe platourile de filmare. Dintre protagoniști, Constantin Cotimanis a interpretat „una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare” români.
„Între chin și amin… Da… Așa a fost perioada istorică în care filmul nostru își are rădăcinile, așa am fost și eu atunci când Toma Enache mi-a propus să joc una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare istoria acestui popor. Am făcut-o pentru că am simțit că trebuie să lăsăm mărturie, să ne cerem iertare pentru tot ce s-a întâmplat și nu trebuie să se mai întâmple. Amin!” Constantin Cotimanis
Vali V. Popescu își amintește despre ezitările care îl încercau în fața unui rol și despre cum, parcurgând perioade tensionate, a realizat că se află „exact unde trebuie” și că oricât de dificil ar fi, trebuie să reziste.
„Am știut de la început că va fi greu, așa a și fost, însă a meritat tot efortul. Chiar dacă acest efort a fost poate nesemnificativ în comparație cu ceea ce au pătimit adevărații protagoniști. După zilele de filmare de la Corbu am simțit că am fost aruncat în iad când am ajuns la Jilava. Starea de acolo, cu toate că mă puteam duce peste tot unde era permis accesul, a fost una asemănătoare cu starea pe care o ai când ești închis și știi că toate drepturile tale nu mai există. O cană cu apă e un lucru banal pentru noi, pentru ei era un lux. La un moment dat, pe la jumătatea filmărilor, acumulasem atâta tensiune încât simțeam că o să explodez.
M-am întrebat în acel moment dacă nu cumva eram nepotrivit pentru acel rol. Am ieșit din clădirea plină de mucegai și m-am așezat pe un palet acoperit cu o pătură de lână. După câteva momente în care am tras puternic aer în piept a început să-mi sune în minte un cântec bisericesc pe care îl ascultam seara, în căști, la Corbu. Atunci am știut că sunt exact unde trebuie și că oricât de dificil ar fi, trebuie să rezist.
Sunt convins că experiența pe care am trăit-o la acest film va rămâne drept reper pentru mine mulți ani de acum înainte, un reper la care mă raportez cu bucurie și cu durere în același timp. ” Vali V. Popescu
„Experimentul de la Pitești” este considerat cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din țările est-europene, cu mii de victime. Închisoarea Pitești a fost cea în care s-au produs terifiantele încercări de „reeducare” din perioada 1949-1952. „Reeducarea” celor care nu și-au lepădat credința și nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi și torturi zilnice. Erau vizați în general tineri și membri ai Partidului Național Țărănesc și Partidului Național Liberal, partide interzise. Lor li s-au adăugat susținătorii legionarilor, ai „Gărzii de Fier” și evrei. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reușit, cei torturați ajungeau la rândul lor să tortureze.
„Între chin și Amin a fost într-adevăr cu chin și amin. Sincer, o experiență unică. Mă consider norocos, dar și onorat că am făcut parte din acest proiect. Locurile în care am filmat ne-au ajutat pe toți să redăm cât mai fidel stările prin care au trecut acei oameni”, spune actorul Sălceanu Bogdan.
„S-a muncit mult la film. Fiecare dintre noi, și aici mă refer atât la actori, cât si la oamenii din producție, au depus un efort imens; am lucrat și câte 12 ore pe zi. Și dacă tot am vorbit de întreaga echipă, țin să menționez că toți sunt niște oameni extraordinari și dedicați. Abia aștept premiera filmului ca să ne revedem cu toții.” Sălceanu Bogdan
Kira Hagi consideră că experiența pe platourile de filmare au contribuit la maturizarea sa.
„Pentru mine, filmul acesta va rămâne un punct de reper în maturizarea mea emoțională. De la citirea scenariului și filmarea la Jilava până la oamenii pe care i-am cunoscut ulterior și care aveau povești despre Experimentul Pitești, toate sunt momente puternice, pe care mi le voi aminti toată viața.” Kira Hagi
Regizorul Toma Enache în rubrica „Sus cortina!”, cu Iorgu Ianuși, la Europa FM.