Interviul acordat de Liviu Dragnea fostei sale consilieră, acum realizatoarea la postul Realitatea PLUS, a fost aprobat de conducerea penitenciarului ca discuție privată, spune la Europa FM, purtătorul de cuvânt al Administrației Penitenciarelor.
În continuare, se fac verificări la Rahova, pentru a se stabili clar ce regulamente s-au încălcat.
Imediat după publicarea interviului, mulți au remarcat limbajul familiar între cei doi foști colegi PSD.
Tonul intim al dialogului pare însă să justifice faptul că cei doi erau conștienți că lui Liviu Dragnea i se interzisese să dea interviuri.
De altfel, purtătorul de cuvânt al Administrației Penitenciarelor Cristina Enache spune la Europa FM că discuția dintre Dragnea și Alexandrescu a fost a fost aprobată de conducerea penitenciarului, dar ca una privată.
Cristina Enache: Toate comunicările online care se realizează la nivel de sistem sunt aprobate de conducerile unităților.
Anca Grădinaru: S-a încadrat la întâlnire privată discuția dintre cei doi?
C.E: Nu există în cadru legal care reglementează aceste comunicări online termenul de discuție privată. Automat vorbim despre o discuție privată, pentru că privește comunicarea dintre un deținut și o terță persoană.
Dialogul a fost urmărit de un angajat al penitenciarului, însă numai cu privirea, nu și cu urechea:
Faptul că o comunicare online poate fi prelucrată de interlocutor nu este o chestiune care să poată fi controlată de administrația locului de deținere, care trebuie să asigure confidențialitatea.
Acum, se fac verificări la Rahova, pentru a se stabili clar ce regulamente s-au încălcat de vreme ce Dragnea s-a folosit de un drept, cel la discuții online private, pentru a încalca un ordin, acela de a nu se acorda interviuri pe perioada epidemiei.
Dialogul a fost realizat cu ajutorul unui un laptop, prin Skype. Liviu Dragnea s-a aflat intr-o boxă din geamuri termopan și a folosit căști cu microfon, puse la dispoziție de penitenciar.
Nu este un favor, ci o regulă ca deținuții care vorbesc cu apropiații să fie ajutați logistic de pușcăria în care își ispășesc pedeapsa, asigură purtătorul de cuvânt al ANP.