Confidenţialitate

Interviu: Viața în Kiev la 10 luni de război, prin ochii unui tânăr artist. „Eram cea mai pesimistă persoană, dar războiul m-a schimbat mult”

La 10 luni de când Rusia a invadat Ucraina, locuitorii din țara vecină spun că s-au obișnuit cu lipsurile, penele dese de curent și cu interdicția de ieși din case în timpul nopții. Este și cazul lui Andrii Bondard, un tânăr artist ucrainean care locuiește în Kiev, care a vorbit pentru Europa FM despre ultima perioadă din viața sa, una plină de provocări, dar prin care și-a schimbat comportamentul devenind o persoană chiar optimistă.

Am stat de vorbă cu Andrii pentru că am vrut să aflu care este atmosfera în capitala Ucraina, cum este viața la 10 luni de la declanșarea războiului de către Rusia și care este partea cea mai grea a invaziei. Tânărul ucrainean spune că întreruperile de curent îl obligă să meargă fizic la birou, ceea ce implică la rândul său alte riscuri.

Nu-i place să știe că nu ar putea să-și apere familia așa cum și-ar dori, dar, în schimb, ultimele 10 luni l-au transformat, culmea, într-un optimist.

Citiți în continuare interviul integral:

Liliana Nicolae: Care este atmosfera în Kiev în acest moment?

Andrii Bondard: „Au fost o mulțime de avertismente despre posibile atacuri aeriene. Toată lumea stă ca pe ace, practic. (Audio) Acesta este sunetul pe care îl face stația walkie-talkie pentru că, în ultimele 3-4 zile, căderile de curent au distrus căile de comunicare. Acum oamenii trimit veștile din om în om, din prieten în prieten. Iar veștile sunt situația va fi și mai gravă. Așa că oamenii sunt îngrijorați din această cauză.

Ni s-a transmis  la știri că avem un anumit program la electricitate. De exemplu, 8 ore într-o zi. Așa că trebuie să ne programăm treburile casnice: când ne spălăm hainele sau când facem un duș, pentru că de electricitate depind apa, căldura și curentul. Când nu avem electricitate, nu avem nici apă curentă și nici căldură. Deci, atunci când lumina dispare, dispare și apa, și ni se face și frig. Acum, însă, nu se mai ține cont de program. Întreruperile se întâmplă pur și simplu, așa că se închide totul. De multe ori avem elecricitate doar 3 ore consecutive, apoi se întrerupe curentul.”

Cum trăiește un artist în Kiev, la 10 luni de la declanșarea războiului

Liliana Nicolae: Cum este viața ta la aproape 10 luni de la declanșarea războiului?

Andrii Bondard: „O mulțime de lucruri sunt mult mai complicate acum. Obișnuiam să lucrez de acasă, dar acum nu mai pot face asta, pentru că electricitatea se întrerupe în permanență și trebuie să fac lucruri constant. Așa că trebuie să merg în celălalt capăt al orașului  unde am sediul și să lucrez de acolo. Asta complică lucrurile, pentru că avem totodată și inderdicția de ieși din case, deci trebuie să ajung în cealaltă parte a orașului, să mă întorc, dar să termin și munca. E bine măcar că avem generator la birou și că pot să lucrez. Dar interdicția de a ieși din case începe la 23.00, deci trebuie să ajung acasă până atunci.”

Liliana Nicolae: Care este partea cea mai grea? De ce suferi cel mai tare în acest moment?

Andrii Bondard: „Partea cea mai grea este să nu poți să te protejezi pe tine și pe familia ta. Pot să trăiesc fără electricitate, pot să trăiesc fără apă curentă, dar nu pot trăi fără familia mea. În mod normal,  nu mă consider o persoană prea optimistă, de fapt aș putea spune că sunt cea mai pesimistă persoană pe care ai putea să o întâlnești. Dar războiul m-a schimbat mult. Dacă aș fi continuat cu ideile pesimiste pe care le am de obicei, aș fi ajuns într-o situație de-a dreptul mizeră.”

Propaganda rusească este de-a dreptul dezgustătoare”

Liliana Nicolae: Cum și când crezi că se va termina războiul?

Andrii Bondard: „Sper că se va termina cât mai curând posibil, dar, pur și simplu, nu cred că este realistic acest lucru. Cred că războiul se va termina atunci când regimul din Rusia va cădea. În acest moment nu este o chestiune ce ține de o dispută teritorială, nici măcar de câți bani dispune țara invadatoare. În acest moment, totul este adânc împământenit în existența Rusiei, ca atare și, dacă nu cade regimul, atunci toată lumea este în pericol. Pentru că „plantează semințe” în Polonia, în Lituania, Estonia, Letonia, au agenți peste tot. Sper că totul se va termina cu Ucraina și nu va merge mai departe. Propaganda rusească este de-a dreptul dezgustătoare: văd dușmani peste tot, îi văd pe toți ca potențiali agresori. Practic, ei cred că jumătate din Europa li se cuvine pentru că sunt teritorii care au făcut parte din fosta URSS. Este o nebunie greu de crezut, dar o crezi  pentru că o trăiești.”

Liliana Nicolae: Te gândești să pleci din Kiev?

Andrii Bondard: „Nu cred că ar conta asta prea mult pentru că, oriunde ai locui în Ucraina, nu poți fugi de război. Bomba poate să cadă oriunde, și electricitatea la fel, distrugeri sunt și în alte orașe. Așa că, în acest moment, nu am opțiuni să fug undeva anume. Și nu e ca și cum aș vrea să fug. Vreau doar să se termine totul. Dacă ar fugi toată lumea, atunci n-ar mai rămâne nimeni. Nu asta este mentalitatea pe care aș vrea să o susțin.”

Citește și: Concluziile reuniunii sub egida NATO de la București: Alianța va continua să sprijine militar, economic și umanitar Ucraina | AUDIO

Foto: facebook