România încă trebuie să facă eforturi pentru a rămâne fără vize de acces în Statele Unite.
În anul fiscal 2018-2019, rata de refuz a fost de peste 9%, cu peste 6 procente peste limita maximă prevăzută de legislația SUA pentru a permite României să intre în programul Visa Waiver.
Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat la Washington cu omologul său american, Mike Pompeo, în cadrul vizitei pe care o face în aceste zile, în SUA.
Rata de refuz este încă deasupra plafonului de 3% prevăzut de legislația americană. Am discutat cu secretarul Pompeo despre importanța pe care românii o acordă intrării României în acest program. Este un obiectiv pe care-l urmărim de foarte multă vreme și am convenit să creăm un grup de lucru comun, pentru a vedea care sunt pașii pe care trebuie să-i facem, în așa fel încât să reducem această rată de refuz până la 3%.
În același timp, cei doi miniștri de Externe au discutat despre creșterea numărului de militari americani în România, după ce initial, SUA au decis să reloce o parte din soldații retrași din Germania în Belgia și Italia.
Am vorbit despre aspectele politice ale acestei dimensiuni de securitate a parteneriatului strategic cu SUA. Există o planificare strategică pe care SUA o fac pe ansamblul prezenței militare americane în afara SUA, deci suntem incluși în acest exercițiu de planificare.
La Washington, Bogdan Aurescu și Mike Pompeo au discutat și despre finanțarea de către SUA a construirii a două noi reactoare nucleare la centrala de la Cernavodă, dar și a unor noi căi de transport, rutieră și feroviară, între Constanța și Gdansk.
Recent, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a semnat la Washington, cu omologul său american, Mark Esper, o foaie de parcurs pe zece ani. MApN nu a explicat ce presupune în detaliu, această foaie de parcurs.