Confidenţialitate

Gabi Păun, Agent Green: ”Era clar că prințul nu a venit să rezolve problemele locuitorilor din Ojdula, el a venit să își ia trofeul acasă”| INTERVIU

Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) susțin că cel mai mare urs brun observat în România, Arthur, care avea de 17 ani și care probabil era cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, a fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee.

Prețul? 7000 de euro.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE.

Sunt excepții care se dau în cazuri extreme, iar împușcarea animalului este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Cele două organizații spun că, în realitate, prințul nu a omorât ursoaica problemă, care ar fi vizitat gospodăriile localnicilor, ci masculul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, mascul monitorizat de cei de la Agent Green.

Gabi Păun, Agent Green a fost săptămâna trecută în Ojdula, să vadă exact care e situația.

Am stat de vorbă cu el pe Drum cu Prioritate:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În dosar erau niște inconsistențe, având în vedere că atacurile presupuse au avut loc vara trecută între iunie și august. Legea spune că trebuie să se acționeze în 24 de ore. Arthur a fost împușcat pe 13 martie. Ne-am dus exact la omul care a făcut plângerea, din satul Ojdula, județul Covasna, să stăm de vorbă cu el. Nu doar că nu a putut să-și citească propria plângere, dar ne-am uitat și la gospodăria sa, care era în vecinătatea habitatului ursului. Nu doar că n-avea gard electric, nu avea gard deloc. Nu avea câini care să alunge ursul. Am stat de vorbă și cu primarul. Am întrebat dacă a ajutat cetățenii cu un gard electric. Nu a ajutat. S-au raportat probleme cu o femelă de urs cu pui. Toți au raportat probleme cu o femelă de urs cu pui. Ori era clar că prințul, când a venit în România, nu a venit să rezolve problemele locuitorilor din Ojdula, el a venit să își ia trofeul acasă.”

Gabriel Păun a mai declarat că a mers pe 28 martie în sat, la două săptămâni distanță după ce a fost împușcat Arthur, să vadă dacă mai sunt probleme cu urșii în sat, iar localnicii au răspuns că da, inclusiv cel care a făcut plângere, știa că venise cu o noapte înainte aceeași ursoaică care-i făcuse probleme și în vară.

Nu s-a rezolvat nimic, ba din contră, s-a scos un urs foarte valoros din România, cu un rol foarte important asupra populației de urși. Vreau să închidem toate portițele către vânătoarea de trofee și să deschidem toate pârghiile legale pentru a schimba legislația astfel încât ursul să redevină o mândrie națională, nu o problemă. Vânătoarea să se facă doar în prezența unui reprezentant al ministerului de Interne și a unui reprezentant al Gărzii de Mediu, să știm că se extrage ursul problemă, să se preleveze mostre de ADN și să se compare cu ursul problemă extras și să recurgem la incinerarea cadavrului, pentru a nu mai încuraja ca trofeul să plece din țară.
În egală măsură trebuie să educăm publicul să coexiste aproape de urs.”

Gabi Păun, Agent Green

Organizația pentru drepturile animalelor din Austria acuză că este “o rușine pentru Austria că Prințul Emanuel a comis un abuz pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee.

FOTO: Agent Green