Moartea Reginei Elisabeta a II a Marii Britanii este un moment extrem de important în istoria Regatului. A avut cea mai lungă domnie: 70 de ani. Tocmai a sărbătorit Jubileul de Platină. În lunga ei domnie a trăit momente importante ale istoriei – de la Al Doilea Război Mondial până la Războiul din Ucraina și pandemia de coronavirus. Dorian Galor este jurnalist român, fost redactor BBC România. El a fost, ani de zile, translator pentru Familia Regală a Marii Britanii, inclusiv în 1978, când Nicolae Ceaușescu a vizitat Palatul Buckingham. Într-un interviu cu Liliana Nicolae, Dorian Galor vorbește despre importanța domniei Reginei Elisabeta a II-a.
Dorian Galor: „A însărcinat 15 miniștri cu formarea Cabinetului, a asistat la cele mai importante evenimente din a doua jumătate a veacului trecut, a cunoscut mulți președinți, șefi de stat, prim-miniștri. Este, dacă vreți, politicianul cu cea mai mare experiență și cea mai îndelungată experiență din lume”.
Liliana Nicolae: Îi putem spune politician?
Dorian Galor: „Nu, sigur că între ghilimele îi spunem”.
Liliana Nicolae: Rolul ei a fost mai mult simbolic, dar cu toate astea au fost momente importante în care cuvântul Reginei a cântărit foarte mult?
Dorian Galor: „Rolul este simbolic pentru că este Monarhie Constituțională. Camera Comunelor guvernează. Regina domnește, ea nu guvernează. Dar cuvântul Reginei are mare, mare greutate. Există, este adevărat, momente foarte rare când Regina sau, cum e cazul pe care vreau să-l amintesc, reprezentantul ei în Australia, Guvernatorul Australiei l-a demis pe primul-ministru australian în urmă cu vreo 40 de ani. Pentru că Australia era parte din Commonwealth. Deci, în teorie, Regina poate demite un prim-ministru în Marea Britanie, însă în practică nu s-a întâmplat niciodată. Dar are mai multe puteri decât crede lumea”.
Dorian Galor: „Eu deja cred că pălisem când mi-am dat seama ce gafă am făcut, dar cu cea mai mare naturalețe mi-a zâmbit și am continuat de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat”
În cartea lui „Viața trece ca un glonț – Memoriile unui reporter BBC”, povestește o amintire legată de Regina Elisabeta a II-a
„În cheia personală cu Regina, este cea pe care o menționez în memoriile mele. Eram la Palatul Buckingham și eram traducătorul președintelui moldovean Snegur, care venise într-o vizită neoficială și a fost invitat la Palatul Buckingham să-i facă Reginei o vizită neoficială.
Și, de obicei, Regina care este foarte obișnuită să vorbească pentru traducători, pentru interpreți, vorbește în fraze scurte ca să lase timp interpretului să traducă.
În acea ocazie nu știu ce s-a întâmplat, dar la un moment dat fraza a fost foarte lungă și eu, uitând într-un fel unde mă aflu, am început să traduc. Care era un pas foarte greșit pentru că nu o întrerupi niciodată pe Regină. Nu începi o discuție cu Majestatea Sa și i te adresezi numai când ești întrebat.
Regina s-a oprit, dar mi-a zâmbit. Un zâmbet care m-a încurajat. Eu deja cred că pălisem când mi-am dat seama ce gafă am făcut, dar cu cea mai mare naturalețe mi-a zâmbit și am continuat de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat”, a povestit Dorian Galor la Europa FM.
Sursa foto: Royal.uk
Citește și: De ce o iubesc englezii pe Regina Elisabeta a II-a, simbol al „ordinii, continuității și tradiției” | AUDIO