Confidenţialitate

Vor fi profesorii înlocuiți de inteligența artificială? Saro, instrument AI, în studioul Europa FM | VIDEO

Profesorul Marcel Bartic i-a avut ca invitați la emisiunea Academia Europa FM pe Paul Apostol și Andreea Nistor de la Digital Nation și pe Saro – un instrument de inteligență artificială. Au discutat despre rolul și perspectivele inteligenței artificiale în educație și despre ideea de la care a pornit Saro.

De la ce a pornit ideea proiectului Saro

Marcel Bartic: Aș vrea să vă rog pentru început să povestim puțin despre cum a apărut ideea, ce înseamnă, ce este Saro, și în ce modalitate le va fi aproape copiilor, elevilor și studenților?

Paul Apostol: Pe scurt, Saro începe cu povestea unui alt proiect. Noi în generația tech avem cred că cea mai mare școală de programatori din țară, înseamnă peste 11.000 de tineri și adulți, peste 20 de ediții, cred că facem asta de mai bine de 10 ani. Și ce am descoperit în toți anii ăștia este că noi avem acces la conținut. Găsești pe YouTube, ai profesori care știu lucrurile. Problema asta este că nu parcurgem până la final procesul. Avem întreruperi foarte multe, distrageri de atenție, astăzi într-o lume în care aplicațiile din telefon te trag fiecare în altă direcție. Și primul pas al nostru a fost să creăm ceea ce noi numim o echipă de engagement.

Paul Apostol: Sunt colegii noștri care nu știu programare deloc, dar care te motivează să vii la cursul de programare. Și ăsta a fost primul pas. Când am avut prima serie de 1.000 de oameni, nu a mai fost timp să stai, să-ntrebi pe fiecare ce faci, cum ești, cum te simți. Și atunci am zis, hai să creăm o tehnologie care să stea de vorbă cu toată lumea, să ținem cont de fiecare. Și rezultatele de până acum sunt extraordinare. Așa a părut Saro, ca un efort de engagement în care noi am înțeles că provocarea în educație nu e conținutul, este motivarea. Și gândindu-ne, chiar acum mulți ani, cel mai bun profesor cred că era profesorul care știa să te facă să vrei să înveți. Nu neapărat cel care avea materia poate cel mai relevantă.

Andreea Nistor: „Saro interacționează cu elevii și studenții prin WhatsApp”

Andreea Nistor: Cu elevii și studenți reali din școli, Saro va începe să fie partener al lor și să discute cu ei pe link-ul lor, într-o manieră absolut umană, și pornind de la preocupările și nevoile lor, Saro interacționează cu elevii și studenții prin WhatsApp, firește cu acordul lor, dacă există baze de date ale universității sau ale școlii, cum ar putea să fie, de exemplu, un catalog online, prin care Saro să-și poată lua deja informații despre progresul tinerilor sau despre preferințele lor, despre un examen care se apropie, despre o excursie, să poată să facă anunțuri, să informeze, sau chiar să-și ia informații cu care să facă conversația cât mai personalizată o va face. Iar rezultatele pe care noi deja le-am văzut în antepilot, ca să-l numesc așa, sunt formidabile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: DEZBATERE ELECTORALĂ. George Simion: „Avem acest stigmat că trebuie să finanțăm Republica Moldova”. „Cred că ar trebui să oprim politica păguboasă pe care o avem cu ceea ce ar trebui să însemne al doilea stat românesc” | VIDEO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.