Sunt așteptări mari de la întâlnirea Ponta-Iohannis din această după amiază, căci între cele două palate ignorarea instituțional complexă pare a se fi transformat într-un război.
După începerea urmăririi penale și trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, președintele Klaus Iohannis i-a cerut acestuia demisia, iar după ce Victor Ponta a refuzat să o dea, Klaus Iohannis a refuzat să-i mai dea orice fel de delegație externă.
Potrivit Constituției românești Președintele este cel care coordonează politica externă a României, dar e foarte greu de realizat o acțiune coerentă fără participarea guvernului.
În acest weekend Victor Ponta s-a dus la Sofia, la o întâlnire cu premierul sârb și cel bulgar, întâlnire la care au discutat despre o eventuală închidere a frontierelor în cazul în care valul de refugiați nu va mai fi acceptat în țările vestice al Uniunii Europene spre care se îndreaptă.
Președintele a reacționat imediat.
În mod evident iritat de această luare de poziție a președintelui, Victor Ponta a coborât și mai mult nivelul discuției, sugerând că politica externă a președintelui Klaus Iohannis este una cam inexistentă.
Momentul nu este deloc potrivit pentru acest tip de colaborare instituțională, inexistentă. Deși Ponta și-a oferit demisia cu condiția ca Iohannis să numească tot un premier de la PSD, Iohannis a ignorat această ofertă, preferând un guvern cu care nu lucrează.
Pe de altă parte și Ponta poate avea dreptatea lui: problema refugiaților este una de largă preocupare în societatea noastră iar România nu este deloc pregătită pentru situația în care refugiații nu vor mai putea intra în Europa Occidentală.
Nu îmi dau seama dacă președintele Iohannis consideră sau nu real acest pericol, de fapt nu-mi dau seama nici măcar dacă acesta este un pericol, dar tocmai de aceea vă întreb pe dumneavoastră cum vedeți ieșirea din această situație. Scandalul cu Gabriel Oprea pare a fi consolidat actuala coaliție de guvernare, pur și simplu Președintele nu pare a avea nicio șansă în cazul în care ar dori să schimbe actualul guvern cu unul al PNL sau măcar cu un guvern de tehnocrați, deci, cum procedăm mai departe?
În cine aveți dumneavoastră încredere în această problemă a refugiaților? În semnalele transmise de Victor Ponta Occidentului că nu vom primi refiugiați sau în tăcerea, care poate ascunde orice, chiar și o lipsă de măsuri de orice fel, a președintelui Klaus Iohannis?
https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-intalnirea-ponta-iohannis-27-octombrie-2015