Institutul bucureștean “Marius Nasta” anunță, miercuri, că face angajări, conform Decretului 195/2020 privind instituirea stării de urgență.
Posturile sunt necesare pentru a le oferi asistență pacienților infectați cu noul coronavirus, pe care unitatea sanitară urmează să îi primească.
Toate detaliile sunt de găsit AICI.
Bilanțul îmbolnăvirilor de nou coronavirus a urcat, miercuri, la 246 în România.
Numărul este în creștere cu 29 de cazuri față de cele raportate marți.
19 pacienți sunt declarați vindecați.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Totodată, în urma sesizării polițiștilor de frontieră din aeroportul Cluj-Napoca, Direcția de Sănătate Publică a dispus oprirea transportului unor colete, care urmau sa fie expediate în Italia și conțineau 10.000 măști chirurgicale, 17.000 măști menaj, 400 măști de unică folosință , 45 de costume de protecție medicală, 400 de botoși protecție încălțăminte.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș a întocmit actele de sesizare a organelor de cercetare penală pe numele a trei bărbați, întrucât aceștia nu au respectat măsurile de carantină. Totodată, celor trei bărbați le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 41 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În perioada 17 martie, ora 08.00 – 18 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1.395 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 7.885 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Cetățenii sunt sfătuiți să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
La nivel mondial, noul coronavirus a infectat aproape 200.000 de persoane şi a ucis 7.800. China, țara unde a izbucnit pandemia, a raportat 3.000 de decese.
Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare, băuturilor, care nu presupun rămânerea clienților în spații precum cele de tip drive in, room service sau livrare la client.
O altă decizie se referă la suspendarea tuturor activităților culturale, religoase, sportive, științifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spații închise.
Zborurile spre şi dinspre Spania de pe toate aeroporturile din ţară sunt suspendate pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare miercuri, la ora 18.
La declarații au participat și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat.
Principalele declarații ale ministrului Marcel Vela:
- Imediat după ce președintele Iohannis a semnat decretul pentru starea de urgență am convocat ședința colegiului de conducere al MAI
- La ședință au participat domnii Bogdan Despescu și Raed Arafat care de ieri fac parte din grupul de decizie la nivelul MAI, cel care decide și propune acțiunile ce le vom lua pentru combaterea coronavirusului.
- Am decis să propunem CNSSU evaluarea unor măsuri, astfel încât am emis ordin de comandant, ordin al ministrului Afacerilor Interne sau ordonanță militară.
- Vă aducem la cunoștință: se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice.
- Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare, băuturilor, care nu presupun rămânerea clienților în spații precum cele de tip drive in, room service sau livrare la client.
- O altă decizie se referă la suspendarea tuturor activităților culturale, religoase, sportive, științifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spații închise.
- Interzice organizarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spații închise. Organizatorii evenimentelor din spații deschise cu max 100 de persoane sunt obligați să dispună măsuri pentru distanța de minim un metru.
- Totodată am decis cu privire la transportul de marfă că toți conducătorii autovehiculelor de transport marfă peste 3,5 tone au obligația ca în punctul de trecere să aibă mijloace de protecție ca desinfectant, mănuși, mască și să prezinte documente cu traseul.
- Conducătorii menționați anterior care vin din zone roșii sau galbene nu se supun carantinei sau izolării dacă nu manifestă simptome asociate infecției cu coronavirus.
- Cu privire la export am decis că ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale din România nu fac obiectul restricțiilor la export.
Principalele declarații ale secretarului de stat Bogdan Despescu:
- Structurile de poliție locală sunt coordonate de IPJ-uri, efectivele sprijină poliția națională.
- La nivel național sunt echipe mixte de cercetare și documentare și sunt accentuate verificările privind condițiile de izolare, corectitudinea informațiilor prezentate de cetățeni și alte măsuri.
- Parchetul și Poliția au organizat în comun programul pentru a fi în măsură să asigurăm un răspuns operativ și ferm.
- Se pot aplica pedepse până la maximul special și chiar adăuga un spor de pana la 2 ani închisoare. A fost întărită prezenta în stradă a structurilor. Dispozitivul de polițiști de frontieră e suplimentat, sunt înăsprite măsurile.
- Continuăm activitățile specifice pentru prevenirea migrației ilegale și a altor acte ilicite.
- Serviciile de evidență sunt subordonate IPJ, respectiv Direcției Generale București pentru creșterea capacității de verificare. Au fost suspendate exercițiile, simulările și aplicațiile.
Principalele declarații ale secretarului de stat Raed Arafat:
- Am emis mai multe ordine care privesc următoarele aspecte.
- Primul ordin prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți, studenți și elevi în sprijinul personalului medical din spitale și servicii de urgență.
- De mâine rezidenții de la medicină de urgență, boli infecțioase se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în secțiile și gărzile în specialitatea lor.
- Vor practica exact domeniul pentru care se specializează. Cei în medicină internă și de familie întrerup stagiile și se vor prezenta la DSP pentru repartizare la ambulanță, primiri urgență și secții de spital.
- Rezidenții din alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat pentru repartizare. Rezidenții din alte specialități vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați. În localitățile cu mai multe spitale se ține cont de nevoile fiecărei unități
- Programul de pregătire pentru medicină de urgență va fi suspendat.
- La nivelul fiecărui centru universitar, vor fi recrutați studenți începând cu anul 4 pentru voluntariat în camerele de gardă
- Recrutări similare se vor face în fiecare județ cu postiliceale începând cu elevi din anul II.
- Comitetele județene se vor asigura de cazare și hrană pentru studenți.
- Institutul Național de Sănătate Publică e responsabil pentru raportarea integrată privind noul tip de coronavirus. Analize, investigații, număr de teste, vor fi centralizate de INSP și raportate MS și MAI.
- Totodată, de menționat că s-au instalat 162 de corturi pentru triaj medical. Asfel de corturi mai sunt și în fața unor spitale pentru gestionarea fluxurilor.
- În același timp, MAPN prin un ordin emis astăzi împreună cu Ana Aslan vor îndreprinde măsurile pentru instalarea spitalului ROL2 al Armatei Române pentru a pregăti o unitate sanitară pentru tratarea celor cu forme ușoare sau intermediare.
- A fost activat centrul de conducere și coorodnare a intervenției, într-o locație în afara Bucureștiului. Va coordona toate centrele județele activate deja. Acest centru va fi la dispoziția MAI pentru toate operațiunile de coordonare.
- În următoarea perioadă se vor emite și alte ordine pentru organizarea și pregătirea județelor pentru a face față. Singura rugăminte e ca populația să asculte recomadările, să evite prezentarea la urgențe pentru viroză sau tuse și să ia legătura cu medicii de familie.
Numărul infecțiilor cu coronavirus de pe teritoriul României a urcat la 217.
Ieri, președintele a prezentat măsurile care vor fi aplicate gradual de autorități, ca urmare a decretării stării de urgență pentru 30 de zile.
Măsurile curprinse în acest decret pot fi consultate AICI
În această perioadă este de așteptat să fie adaptat programul de guvernare. Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică faptul că există pregătit un plan de măsuri economice care să vină în întâmpinarea firmelor afectate direct din industria hotelieră sau de transporturi.
Republica Moldova a raportat, miercuri, primul deces cauzat de noul coronavirus.