Confidenţialitate

Instanța Supremă reia dezbaterile în dosarele lui Dragnea și Tăriceanu

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție reiau, marți, dezbaterile în dosarele în care președintele PSD, Liviu Dragnea, și liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au fost trimiși în judecată de DNA.

Cele două procese se reiau de la zero, după ce unul dintre judecătorii din complet, Ana Maria Dascălu, se va pensiona la 31 octombrie.

Ea este înlocuită cu un alt magistrat.

În aceste condiții, procedura în cele două dosare trebuie reluată, inclusiv audierea inculpaților și a martorilor.

 

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

DNA susține că, în realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a PSD.

În același dosar, este judecată și fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

 

DNA l-a trimis în judecată pe Călin Popescu-Tăriceanu pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului.

Procurorii anticoruție susțin că, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Călin Popescu Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale.

DNA susține că, astfel, liderul ALDE a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.